Bivši direktori Mađar Telekoma plaćaju 460.000 dolara da im ne sude

Štraub pristao da plati 250.000 a Balog 150.000 dolara, kao i da pet godina ne rade u kompanijama čije se akcije prodaju na berzama u nadležnosti SEC-a
159 pregleda 0 komentar(a)
Elek Štraub (novina), Foto: Mediatortenet.hu
Elek Štraub (novina), Foto: Mediatortenet.hu
Ažurirano: 26.04.2017. 05:59h

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) objavila je juče da su dvojica bivših direktora Mađar Telekoma saglasili da plate 400.000 dolara i prihvate zabranu obavljanja poslova kako bi se poravnali u slučaju optužbi za korupcionašku privatizaciju telekomunikacionih kompanija u Crnoj Gori i Makedoniji.

Bivši glavni izvršni direktor Elek Štraub pristao je da plati 250.000 dolara a Andraš Balog, bivši glavni direktor za strategiju 150.000 dolara, a obojica su prihvatila da pet godina ne rade kao službenici ili direktori u svim kompanijama čije se akcije prodaju na berzama u nadležnosti SEC-a.

Sporazum SEC-a i dvojice Mađara treba da potvrdi sud u Njujorku, pred kojim se ovaj slučaj vodi od 2011. godine. Suđenje je trebalo da počne u aprilu.

Mađar Telekom je u decembru 2011. godine platio kaznu od 95 miliona dolara kako bi se poravnao sa SEC-om zbog optužbi u građanskom i krivičnom postupku da je kompanija podmitila zvaničnike u Makedoniji i Crnoj Gori kako bi dobila posao i isključila konkurenciju u oblasti telekomunikacija, saopštio je SEC.

SEC je u tužbi naveo da su Straub i Balog organizovali korišćenje lažnih ugovora kako bi izvukli milione dolara za koruptivne isplate.

Njujorški sud je trećeg optuženog zvaničnika Mađar Telekoma u ovom slučaju, Tamaša Marvaia, bivšeg direktora za akvizicije i poslovni razvoj, u februaru osudio na osnovu sporazuma sa SEC-om da plati kaznu od 60.000 dolara zbog lažiranja kompanijskih knjiga i dosijea u vezi sa korupcionaškom šemom.

Sva trojica su u sudskim papirima naveli da ne priznaju ni negiraju krivicu iz tužbe SEC-a, ali i da prihvataju da ih poravnanje u ovoj građanskoj parnici ne oslobađa krivične odgovornosti, niti disciplinskih i drugih posljedica u strukovnim, profesionalnim i samoregulatornim institucijama. U slučaju privatizacije Crnogorskog telekoma 2005. SEC je u tužbi protiv Mađara tvrdio da su Štraub, Balog i Morvai odobrili koruptivnu šemu po kojoj je 7,35 miliona eura isplaćeno najmanje dvojici crnogorskih državnih funkcionera i “sestri najvišeg državnog zvaničnika” po lažnim konsultantskim ugovorima, da bi Mađar Telekom pod povoljnim uslovima kupio CT.

"Vijesti" posjeduju dokument američkog suda iz koga se vidi da je SEC tvrdio da je Ana (Kolarević) Đukanović primila mito u ime svog brata Mila Đukanovića.

"U suštini, SEC tvrdi da je gđa Kolarević primila mito u ime svog brata u vezi sa kupovinom akcija TCG. Odbrana traži njeno svjedočenje koje se tiče, između ostalog, posla koji je obavljen po ugovoru Sigma”, stoji u obrazloženju zahtjeva odbrane trojice Mađara za svjedočenje Kolarević.

Kolarević i još pet crnogorskih državljana bili su na spisku svjedoka odbrane pred sudom u Njujorku zbog kršenja američkih računovodstvenih, antikoruptivnih i drugih propisa u vezi sa navodnim podmićivanjem zvaničnika u Crnoj Gori i Makedoniji.

U dokumentu kojim odbrana sudu predlaže saslušanje svjedoka iz Crne Gore po zamolnici o međunarodnoj pravnoj pomoći crnogorskom ministarstvu pravde, stoji da je Kolarević "advokatica i sestra Mila Đukanovića". SEC tvrdi da je sestra bivšeg premijera primila dio ili 580.000 eura. Milo i Ana Đukanović negirali su optužbe SEC-a.

U Crnoj Gori istraga još bezuspješno traje godinama

SEC je u januaru 2014. odustao od dokazivanja činjeničnih tvrdnji o korupciji u Crnoj Gori zbog "racionalizacije" postupka, a tražili da se proces nastavi u slučaju slične korupcije u Makedoniji, za koju su smatrali da će je lakše dokazati.

"Ovi direktori su optuženi da su rukovodili sklapanjem tajnih sporazuma sa premijerom i drugima kako bi blokirali konkurenciju", rekla je Stefani Avakian, v.d. direktora SEC-ovog Odjeljenja za izvršenja, kaže se u jučerašnjem saopštenju SEC-a.

"Bili smo uporni kako bi ovi inostrani direktori bili osuđeni zbog korupcije u kompaniji koja je poslovala na američkom tržištu".

Crnogorsko specijalno tužilaštvo godinama bezuspješno vodi istragu u aferi Telekom. Prije godinu i po bivši čelnici CG Telekoma Oleg Obradović i Miodrag Ivanović osumnjičeni su da su sebi i drugima pribavili imovinsku korist od 2,3 miliona eura. Njihovi advokati tvrde da su na saslušanju negirali krivicu.

Bonus video: