Stojanović i Čako: Saradnja policija Crne Gore i Albanije je kvalitetna i za primjer susjednim državama

Stojanović i Čako su kazali da granične policije dvije države imaju veoma dobru komunikaciju na operativnom nivou
64 pregleda 1 komentar(a)
Slavko Stojanović, Haki Čako, Foto: Uprava policije
Slavko Stojanović, Haki Čako, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 25.04.2017. 16:18h

Saradnja policija Crne Gore i Albanije je kvalitetna i za primjer susjednim državama, sa konkretnim rezultatima postignutim u prethodnom periodu, ocijenili su direktori Slavko Stojanović i Haki Čako.

Kako je saopšteno nakon sastanka Stojanovića i Čakoa u Tirani, saradnja je u prethodnom periodu realizovana u zajedničkim aktivnostima u borbi protiv prekograničnog kriminala, posebno u oblasti otkrivanja i presijecanja međunarodnih lanaca krijumčarenja narkotika.

„Osim ovih aktivnosti, pohvaljena je saradnja crnogorske i albanske policije u nedavnoj realizaciji policijske akcije „Range Rover“, koja je od SELEC centra proglašena za najbolju godišnju akciju među svim međunarodnim akcijama u kojima je podršku pružao SELEC“, kaže se u saopštenju Uprave policije.

Ta akcija je, kako se navodi, bila usmjerena na otkrivanje i presijecanje kanala krijumčarenja skupocjenih vozila koji je vodio preko teritorije Crne Gore, i to vozila koja su ukradena u inostranstvu.

„Službenici crnogorske policije, kao i službenici albanske policije koji su postupali shodno našim informacijama, su tokom sprovođenja ove akcije pronašli i oduzeli ukupno 62 ukradena vozila visoke klase“, podsjeća se u saopštenju.

Stojanović i Čako su kazali da granične policije dvije države imaju veoma dobru komunikaciju na operativnom nivou.

Saopšteno je da, osim zajedničkih graničnih patrola, službenici granične policije Crne Gore i Albanije neposredno sarađuju u radu na Zajedničkom graničnom prelazu Sukobin – Murićani.

"U vezi sa radom na ovom graničnom prelazu, dva direktora su razmatrala modalitete skraćenih procedura i kontrola tokom predstojeće ljetnje turističke sezone, kako bi se lica koja prelaze državnu granicu između Crne Gore i Albanije što kraće zadržavala tokom kontrola koje svakako moraju biti adekvatne i kvalitetne", rekli su iz policije.

Konstatovano je da je potrebno intenzivirati razmjenu obavještajnih podataka, u cilju proaktivnijeg pristupa u borbi protiv transnacionalnog kriminala, gdje se osim suzbijanja krijumčarenja opojnih droga podrazumijeva i suzbijanje ilegalnih migracija, sprječavanje krijumčarenja oružja i drugih nedozvoljenih roba.

Iz policije su rekli da je razgovarano i o sporazumu o saradnji policija Crne Gore i Albanije za predstojeću ljetnju turističku sezonu, koji će uskoro biti potpisan, a na osnovu kojeg se godinama unazad svakog ljeta razmjenju i angažuju ovanje policijskih službenika iz Albanije u Crnu Goru.

"Zaključeno je da je ovaj vid saradnje izuzetno koristan, budući da se u neposrednoj komunikaciji i zajedničkim patrolama razmjenjuju informacije od obostranog značaja kojima se preventivno djeluje na delikte a kojima se takođe doprinosi rasvjetljavanju krivičnih djela počinjenih na teritoriji dvije države", kaže se u saopštenju.

Bonus video: