"Dobro je poznato kako prolaze oni koji se ogriješe o svetinju krsta, groba i Svetog Vasilija Ostroškog"

"Oni koji su oskrnavili krst i ikonu vrijeđaju svetinju vjere i svetinju ljudskih grobova"
57 pregleda 40 komentar(a)
Ikona i krst, Foto: Crkvena Opština podgorička
Ikona i krst, Foto: Crkvena Opština podgorička
Ažurirano: 25.04.2017. 15:16h

U noći između 24. i 25. aprila 2017.godine nepoznati počinioci su vandalski oskrnavili i ukrali Ostroški krst i ikonu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca koji su bili postavljeni 23. aprila, kada je služena svečana Vaskršnja služba na mjestu gdje je planirana gradnja crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Koniku u Podgorici, inače i DUP-om predviđenoj lokaciji za vjerski objekat, saopšteno je danas iz Crkvene Opštine podgoričke.

"Postavljanjem Krsta i Ikone takođe je bilo obilježeno mjesto stradanja nevinih ljudi, pobijenih bombardovanjem 5. maja 1944. godine", navodi se u saopštenju.

Iz Crkvene Opštine podgoričke su dodali da po svjedočenju starih stanovnika Konika, na mjestu bivše pijace osamdesetih godina prošlog vijeka pronađeni su zemni ostaci stradalnika, najvjerovatnije tu sahranjenih u jednoj od brojnih jama, nastalih u Podgorici od kratera avionskog bombardovanja.

"O svemu ovome tada je pisala i titogradska Tribina i javljao radio Titograd. Zato je postavljanje Krsta na ovom mjestu značilo i obilježavanje svetinje ljudskih grobova čije kosti vapiju da se izvade iz zemlje, okade i sahrane dostojanstveno uz molitvu. Budući da je veliki broj naše braće islamske i rimokatoličke vjeroispovijesti potpisao peticiju i dao svoj prilog za gradnju Crkve Svetog Vasilija Ostroškog, sigurni smo da ovo nedjelo nije inspirisano vjerskim razlikama, već da iza svega stoje lični interesi pojedinaca. Zato one koji atakuju na ovo mjesto vođeni trgovačkim duhom i ličnim interesima treba da znaju da skrnavljenjem Krsta i ikone vrijeđaju svetinju vjere i svetinju ljudskih grobova, a svima je dobro poznato kako prolaze oni koji se ogriješe o svetinju krsta, groba i Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca", zaključuje se u saopštenju Crkvene opštine podgoričke.

Glavni grad je ranije podnio krivičnu prijavu protiv NN lica koja su, obila ograđeni prostor nekadašnje pijace na Koniku. "Nepoznati počinioci, odjeveni u svešteničke odore, obili su sinoć ograđeni prostor nekadašnje pijace na Koniku (DUP Konik-Sanacioni plan) koji se nalazi u vlasništvu Glavnog grada - Podgorice", saopšteno je iz Glavnog grada.

Bonus video: