Ekoreporteri iz Nikšića na nacionalnom konkursu osvojili brojne nagrade

Na konkurs je stiglo oko 500 radova iz 19 srednjih i 31 osnovne škole, od preko 400 učenika, a radove je poslalo i troje studenata. Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno 37 tekstova, 100 fotografija i 15 video klipova
53 pregleda 0 komentar(a)
ekoreporteri Nikšić, Foto: Privatna arhiva
ekoreporteri Nikšić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.04.2017. 18:55h

Ekoreporteri iz Nikšića su i ove godine na nacionalnom konkursu "Mladi ekoreporteri Crne Gore 2017" osvojili brojne nagrade.

Prednjačili su učenici Srednje Ekonomsko ugostiteljske škole čija mentorka je profesorica biologije Olivera Lučić. U kategoriji ekološki članak Ivana Javorac i Marija Kovačević, iz pomenute škole, su sa radom "Naši koraci do eko škole" osvojili prvu nagradu, kao i plaketu za eko aktivizam.

U kategoriji video radova Vuk Peković, Danijela Radosavljević i Anđela Janjić su za rad "Pogled u budućnost", osvojili prvo mjesto. Pomenuta dva rada određena su i za međunarodno takmičenje "Young reporters for the Enviroment".

Milena Turčinović i Blagoje Tomanović su za tekst “Do kad Zeta teče” osvojili drugu nagradu u kategoriji ekološki članak, dok je Petru Džakoviću pripala plaketa za video rad o klimatskim promjenama "Pomažući planeti pomažemo sebi", a Andriji Kovaču pohvala za fotografiju "Smeće cvjeta pored puta".

Škola je dobila dva priznanja, jedno za učešće preko 20 učeničkih radova i drugo za ekološko angažovani rad, dok je mentorka Olivera Lučić dobila sertifikat za učešće u programu.

Među osnovcima najbolji video rad bio je učenika škole "Mileva Lajović Lalatović", Davida Koćala i Ivane Stanišić, pod nazivom "Da sam ja neko".

I učenici osnovne škole "Pavle Kovačević" iz Grahova bili su aktivni. Pohvaljeni su autori fotografija "Rosa" i "Zaleđeni Krupac", Alena Tjuševskaja i Mićo Kovačević, dok je Vladan Milović za fotografiju "Dvorište naše škole" dobio plaketu za eko aktivizam. Priznanje je dobila i pomenuta škola za ekološko angažovanje.

Na konkurs je stiglo oko 500 radova iz 19 srednjih i 31 osnovne škole, od preko 400 učenika, a radove je poslalo i troje studenata. Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno 37 tekstova, 100 fotografija i 15 video klipova.

Mladi eko-reporteri je međunarodna omladinska mreža za obrazovanje o održivom razvoju, kojom koordinira Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), sa sjedištem u Kopenhagenu. Crna Gora je prvi put učestvovala 2008. i to kao pilot projekat dvije škole iz Kotora, da bi ove godine učešće uzelo 50 osnovnih i srednjih škola.

U konkurenciji za nagrade u proteklih deset godina bilo je oko 2.600 radova. U periodu od 2008. do 2016. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su 20 međunarodnih nagrada, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji "Manje smeća" učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.

Bonus video: