Peti školski sajam knjiga posvećen 170-godišnjici izdavanja "Gorskog vijenca"

Onda su uslijedili sajmovi sa posvetom – drugi je bio posvećen Draganu Raduloviću, zatim Vitu Nikoliću, pa Lesu Ivanoviću, a peti, jubilarni, Njegošu
70 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2017. 15:11h

Ovogodišnji školski Sajam knjiga, peti po redu, koji organizuje Osnovna škola „Luka Simonović“ iz Nikšića, posvećen je 170-godišnjici izdavanja “Gorskog vijenca”, Petra II Petrovića Njegoša.

Profesorica Milosava Đordan, jedan od “krivaca” što školski Sajam knjige traje već pet godina, kazala je da je ločino bilo da pored svih stvari koje pripremaju organizuju i pomenuti sajam.

“Gdje će knjiga nego u školu. Prije pet godina smo krenuli sa motom ‘Pokloni kupi’, kako bi podsjetili mlade, ali i starije na zaboravljenu naviku kupovina knjiga. Sajam je baš bio posjećen, knjige se kupovale. Tim mladim ljudima knjiga treba da je u ruci”, kazala je Đordan.

Onda su uslijedili sajmovi sa posvetom – drugi je bio posvećen Draganu Raduloviću, zatim Vitu Nikoliću, pa Lesu Ivanoviću, a peti, jubilarni, Njegošu.

“Kao kruna na 170-godišnjicu objavljivanja ‘Gorskog vijenca’ usudili smo se da ovaj sajam posvetimo našem velikom vladici, pjesniku i vladaru. Tim povodom smo uradili šest mini knjižica sa graničnicima. Imamo vrijednu, radnu, kreativnu djecu, mi im pomažemo”, kazala je Đordan i dodala da se nada da će “kormilo” organizovanja Sajma prepustiti mladim snagama.

Za pripremu sajma potrudio se aktiv crnogorskog jezika u saradnji sa aktivom razredne nastave i stranih jezika. Na Sajmu su svoje mjesto našle i “Gradska knjižara”, “Narodna knjiga”, “Strana knjiga” ,

“Unirex”, Književna zajednica “Vladimir Mijušković”, a posebno mjesto je zauzimao štand sa graničnicima i mini knjižicama stihova iz “Gorskog Vijenca” koje su izradili učenici u saradnji sa nastavnicima.

Bio je tu i štand nazvan “Knjiga za knjigu” gdje su učenici imali mogućnost da zamjene knjige.

Na početku je organizovan kulturno – umjetnički program u kome su nastupili mladi recitatori, pjesnici, guslari, a sve Njegošu u čast.

Galerija

Bonus video: