Odobrena sredstva za sanaciju Kanli kule

Prema prvim saznanjima, iako istraživanja tek treba da počnu, predstavnici Instituta za građevinarstvo, više projektantskih, geoloških i geodetskih firmi, kao i predstavnici investitora, Direkcije javnih radova, koji su prije desetak dana obišli Kanli kulu, ocijenili su da propadanje Kanli kule uzrokuje klizište
0 komentar(a)
kanli kula, Foto: Opština Herceg Novi
kanli kula, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 24.04.2017. 13:41h

Za izradu i reviziju glavnog projekta rekonstrukcije – konstruktivne sanacije, restauracije i konzervacije Kanli kule, kao i za početak radova u Kapitalnom budžetu za ovu godinu opredijeljeno je 79 hiljada eura.

Ovo je saopšteno nakon današnjeg radnog sastanka predstavnika Opštine Herceg Novi i Direkcije javnih radova.

Direkcija javnih radova je, nakon završene tenderske procedure, 1. marta potpisala ugovor o izradi Glavnog projekta sa firmama „S.M.N.L.“ d.o.o. iz Podgorice i „MonteCEP“ dsd iz Kotora.

Vrijednost ugovora iznosi 79.000 eura, a rok završetka je do 1.avgusta ove godine.

Prema prvim saznanjima, iako istraživanja tek treba da počnu, predstavnici Instituta za građevinarstvo, više projektantskih, geoloških i geodetskih firmi, kao i predstavnici investitora, Direkcije javnih radova, koji su prije desetak dana obišli Kanli kulu, ocijenili su da propadanje Kanli kule uzrokuje klizište.

Član stručnog tima prof. dr Duško Lučić sa Instituta za građevinarstvo Crne Gore, tada je kazao da je najvjerovatnije uzrok svih oštećenja tvrđave pritajeno klizište.

“To klizište ide od Jadranske magistrale do crkve Sv Arhanđela. U Starom gradu. Na svim objektima u tom dijelu i u Starom gradu su primjetna ozbiljna oštećenja. Ali da ne žurimo sa zaključcima, jer imamo pet mjeseci da pripremimo studiozno program sanacije”, kazao je Lučić.

“Ukoliko se utvrdi konstruktivna nestabilnost, novoprojektovano rješenje konstruktivne sanacije mora predvidjeti sanaciju ovog kulturnog dobra u skladu sa urbanističko-tehničkim i konzervatorskim uslovima. Sva projektna rješenja moraju biti usaglašena sa principima graditeljskog nasljeđa”, saopšteno je nakon sastanka.

Na Kanli kuli je jedna od najljepših ljetnjih pozornica na Jadranu.

U toku je izrada 3D-geodetskog snimanja objekta, kako bi se dobile precizne koordinate svake tačke kule , neophodne za dalje inženjerske radove, a istim će biti prikazan i realan 3D model tvrđave sa oštećenjima.

“U sklopu detaljnih geomehaničkih istraživanja radiće se raskopi i bušotine, kako bi se dobili precizniji podaci i uradio elaborat o geotehničkim istraživanjima, nakon čega će se u skladu sa konzervatorskim uslovima pristupiti analizi stabilnosti konstukcije i projektovanju sanacionih mjera”, saopštili su predstavnici Direkcije javnih radova.

Bonus video: