Bošnjak: Sada je haos, kriterijumi na nuli

“Posljedice ovako bahatog ponašanja biće užasne, najgore je što će ih trpjeti naša djeca”
6 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Filip Roganović
Branka Bošnjak, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.04.2017. 18:38h

Poslanica Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore Branka Bošnjak smatra da reforme visokog obrazovanja uveliko kasne i da se rade netransparentno.

Ona tvrdi da se već dugo uspostavlja sistem visokog obrazovanja Bolonja, koji očigledno ne funkcioniše.

"Zato što nijesmo primijenili Bolonju kakva je svugdje već smo je primijenili na naš način i nekako smo ti iskarikirali. Umjesto diplomiranih znalaca, proizveli smo hiperprodukciju diploma neznanja", pojasnila je Bošnjak za “Vijesti”.

Javna rasprava o izmjenama osam zakona iz obrazovanja počela je prije dva dana i traje do 10. maja. Ministarstvo je spremilo nacrte Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju, zakona o predškolskom, osnovnom, gimnazijskom, stručnom, visokom i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, te obrazovanju odraslih trajaće do 10. maja.

Kada je riječ o visokom obrazovanju mijenjaju se i zakoni o stručnom obrazovanju i obrazovanju odraslih, te visokom obrazovanju. Ovim posljednjim predviđeno je da Agencija za obezbjeđenje kvaliteta visokoškolskog obrazovanja preuzme kontrolu, a osnovne i master studije od jeseni postaju besplatne.

Da bi se potrebe tržišta uskladile sa obrazovanjem, Zakon o visokoškolskom obrazovanju propisuje obavezu da 25 odsto predmeta bude praktična nastava.

U posljednjem kvartalu ove godine Ministarstvo će donijeti Zakon o akademskom integritetu, najavilo je Ministarstvo.

Bošnjak, koja je i službenica Univerziteta, smatra da su kriterijumi na državnom univerzitetu vidno opali, zbog konkurencije na privatnim univerzitetima.

"Jer su su studenti upisivali i lakše završavali privatne univerzitete, gdje plate i dobiju diplomu bez velikog truda, pa su profesori državnog univerziteta i sami smanjivali kriterijume kako bi privukli više studenata na samofinansiranju što je i njima povećavalo broj časova. Pa smo tako došli do jednog potpunog haosa", kazala je.

Ona smatra da se nakon svih takvih nedostataka pokušava popraviti stanje reformama, ali da nije sigurna koliko one mogu pomoći.

"Reforme uveliko kasne, a pri tom se rade netransparentno, bez javne rasprave na državnom univerzitetu. Ljudi znaju za pojedine stvari kao to da se uvodi model studiranja 3+2 ili da će visoko obrazovanje biti besplatno, ali nema javne rasprave na univerzitetu, niti neke predložene forme gdje svi jasno možemo vidjeti reforme", pojasnila je.

Ona je ponovila optužbe o ispolitiziranosti visokoškolstva, navodeći da je predsjednik Upravnog odbora UCG član Glavnog odbora DPS-a.

Bošnjak tvrdi da se daleko otišlo upropašćavanjem obrazovanja i da nije sigurna koliko će reforme stvarno pomoći.

"A posljedice ovako bahatog ponašanja biće užasne, a najgore je što će ih trpjeti naša djeca. Jer kada se obrazovni sistem uništi, dugo će trebati da se isti oporavi", rekla je.

Ministar prosvjete Damir Šehović rekao je da su prilikom izrade zakona konsultovani Univerzitet, nevladin sektor, Studentski parlament, sindikati.

Koliko je politika upletena

“Politika nikada nije imala više upliva na Univerzitetu, nego pod vođstvom rektorke Radmile Vojvodić, koja je nedavno ponovo izabrana na tu funkciju kao jedina kandidatkinja."Netransparentnost je veća nego ikada, ne može se dobiti nijedna informacija pod izgovorom da je univerzitet autonoman. Oni jesu autonomni kada je riječ o imenovanjima i zvanjima, ali kao poveći korisnik budžeta neke stvari, kao što su finansije moraju biti transparentne. Samim tim da je Vojvodićeva ponovo izabrana na mjesto rektora kao jedini kandidat govori koliko je politika upletena na UCG“, rekla je Bošnjak.

Bonus video: