"FOND PIO, MUP I UPRAVA POLICIJE NISU POSTUPILI PO PREPORUKAMA"

Ombudsman: U jednom slučaju pravosnažna presuda nije izvršena ni nakon 10 godina

Ombudsman navodi da su u mišljenjima ukazali na stav Evropskog suda da nemogućnost stranke da na vrijeme izdejstvuje izvršenje presude u svoju korist, predstavlja miješanje u pravo na mirno uživanje imovine
179 pregleda 2 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.04.2017. 10:45h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda (Ombudsman) upozorio je da u jednom slučaju ni nakon 10 godina, a drugom ni poslije četiri godine od pravosnažnosti, presude nijesu izvršene.

"Dato je mišljenje sa preporukama Fondu penzijskog i invalidskog osguranja i Ministarstvu unutrašnjih polova - Upravi policije, ali nije postupljeno ni po našim preporukama", kaže se u Izvještaju Zaštitnika za prošlu godinu.

Ombudsman navodi da su u mišljenjima ukazali na stav Evropskog suda da nemogućnost stranke da na vrijeme izdejstvuje izvršenje presude u svoju korist, predstavlja miješanje u pravo na mirno uživanje imovine.

"Kao i da se neizvršenje sudskih odluka u razumnom roku posebno kvalifikuje kao povreda prava na pristup sudu, i da je obaveza države da organizuje sistem i obezbijedi propise i uslove za efikasno izvršenje presuda bez nepotrebnog odlaganja", podsjeća Zaštitnik.

On ističe da se blagovremenim izvršenjem sudskih presuda štiti pravni poredak i jača povjerenje u pravosudni sistem.

Podsjeća i da Evropska komisija u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2016. ukazuje da je izvršenje odluka u oblasti građanskog i upravnog prava i dalje problematično.

"I da je, uprkos smanjenju broja predmeta zbog uvođenja sistema javnih izvršitelja 2014. godine, broj zaostalih predmeta, naročito kada je riječ o starim predmetima izvršenja, i dalje prekomjeran", navodi Ombudsman.

U Crnoj Gori je, poslije završetka postupaka iniciranim tužbama za pravično zadovoljenje, u kojima je utvrđena povreda prava na suđenje u razumnom roku, na ime naknade nematerijalne štete prošle godine dosuđeno 24 hiljade eura.

Zaštitniik ukazuje da dugo trajanje sudskih sporova, naročito onih za koje je propisano hitno postupanje, izaziva kod građana nepovjerenje u sudski sitem i zabrinutost zbog predugog čekanja na konačan ishod postupka i trošenja matrijalnih sredstava.

"Ovo posebno dobija na značaju kada su u pitanju sporovi o zasnivanju ili prestanku radnog odnosa i povodom ostvarivanja prava na zaradu i druga primanja, gdje se odlučuje o egzistencijalnim pitanjima“, ocjenjuje se u Izvještaju.

Preporučujemo za Vas