Vojno kupatilo mijenja adresu

Predviđeno je izmještanje velike zgrade i njeno seljenje na lokaciju bivšeg parkinga Komunalnog preduzeća u Gradskom parku
184 pregleda 1 komentar(a)
vojno kupatilo, Foto: Siniša Luković
vojno kupatilo, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.04.2017. 18:58h

Postavljanjem skela, radnici i inženjeri specijalizovane građevinske firme „Koto“ iz Beograda počeli su juče pripremne radove na postupnom razmontiranju objekta autrougarskog vojnog kupatila, koje se nalazi u kompleksu Porto Montenegra.

Vrijedni objekat tzv. industrijske kulturne baštine jedna je od posljednjih zgrada o nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, a po Državnoj studiji lokacije (DSL) iz 2013. po kojoj se gradi Porto Montenegro, predviđeno je izmještanje te velike zgrade i njeno seljenje na lokaciju bivšeg parkinga tivatskog Komunalnog preduzeća u Gradskom parku.

„Bez obzira na dugogodišnju zapuštenost i devastiranje objekta, njegova primarna graditeljska struktura je u cjelosti sačuvana. Takođe zadržani su sekundarni elementi (vrata, metalni prozori, ostaci podova...) koji prilikom dislokacije i adaptacije mogu biti dopunjeni nedostajućim autentiĉčnim djelovima uz primjenu novih rješenja i elemenata”, piše u DSL koja predviđa privođenje novoj namjeni kao galerijskog ili prostora za kulturno-umjetničke programe.

Vojno kupatilo se nalazi na trasi novoplanirane saobraćajnice, pa je predviđeno da se ova impozantna kameno-ciglena zgrada postepeno razmontira i ponovno sagradi na oko 150 metara udaljenoj lokaciji u pravcu istoka, uz početak drvećem pokrivenog dijela kompleksa velikog Gradskog parka u Tivtu.

Iz Porto Montenegra kažu da su sproveli obiman administrativni i pripremni program koji je podrazumijevao izradu projekata i elaborata demontaže i ponovne gradnje vojnog kupatila. Njih je uradila podgorička kompanija „Studio prostor“ i arhitekta Goran Radović, a na pripremljenu dokumentaciju saglasnot su dali Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Projektom je predviđena ukupno 21 faza demontaže koja će potrajati 75 radnih dana, nakon čega će svi elementi ove građevine biti privremeno uskladišteni na platou sa sjeverne strane zgrade Zbirke pomorskog nasljeđa.

Iz menadžmenta tivatskog nautičko-turističkog centra nisu precizno saopštili kada se može očekivati početak ponovnog sastavljanja, odnosno izgradnje objekta vojnog kupatila na novoj lokaciji u blizini gradskog parka, napominjući da će se to desiti „kada se budu stekli uslovi“ za ponovnu izgradnju. Izmještanje vojnog kupatila biće tek četvrti takav projekat preseljenja čitavog objekta u Crnoj Gori metodom dio po dio, kao što je 1982. preseljen manastir Piva radi izgradnje hidroelektarne Mratinje.

Bonus video: