RADE LOKALNE STUDIJE ZA KOŠLJUN

Nova budvanska vlast urbanizuje zemlju Đukanoviću i Rašidu

Tik uz Rašidovu parcelu je kompleks od dva hektara, koji je u vlasništvu firme “Global Montenegro“ lidera DPS-a Mila Đukanovića
130 pregleda 33 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Aco Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.04.2017. 20:13h

Nova vlast Budve namjerava da urbanizuje zemljište u podnožju i na vrhu brda Košljun, vlasništvo palestinskog biznismena Muhameda Rašida i Aca Đukanovića.

Programom uređenja prostora za 2017. predviđeno je da se urade lokalne studije lokacije (LSL) “Podkošljun“ i “Košljun“, čiju je proceduru započela prethodna DPS uprava.

Predviđeno je da se dovrši 31 planski dokument i uradi šest novih.

“Planske aktivnosti u 2017. godini, biće usmjerene na izradu planskih dokumenata čija je izrada započeta u prethodnom periodu, kao i na donošenju odluka o pristupanju izradi novih planskih dokumenata. U slučaju da se procijeni potrebnim, donijeće se odluke o izradi izmjena i dopuna donijetih urbanističkih planova. Takođe, ako se ukaže opravdana potreba, donijeće se odluke o izradi urbanističkih planova za lokalitete koji nijesu obuhvaćeni ovim Programom“, piše u Programu uređenja prostora.

Rašid je kupio je 50.129 kvadrata u podnožju brda Košljun za 20 miliona eura.

Iako je trgovao prije deceniju, njegova kompanija “Monte mena investments“ se tek krajem januara zvanično uknjižila kao vlasnik kompleksa.

Opština je prije godinu i po donijela Lokalnu studiju lokacije “Podkošljun“, ali je tadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović odbio da izda saglasnost na planski dokument, te ga uputio na doradu.

U obrazloženju je tada navedeno da taj prostor mora biti zelena površina i da je podložan eroziji.

Tik uz Rašidovu parcelu je kompleks od dva hektara, koji je u vlasništvu firme “Global Montenegro“ lidera DPS-a Mila Đukanovića.

DUP-om “Podkošljun“, tu je ucrtan rezidencijalni kompleks od 40-ak vila.

Programom uređenja prostora za 2017. planirano je i donošenje LSL “Košljun“, čime bi se urbanizovao vrh brda, gdje Prva banka Đukanovića ima kompleks od gotovo 25.000 kvadrata.

Prva banka nedavno je oglasila prodaju 24.796 kvadrata zemlje na vrhu brda, koje je, zbog nevraćenog kredita, oduzela budvanskoj firmi “SP Luna” neformalnog svjedoka saradnika Vida Rađenovića.

Imajući u vidu da zemljište nije urbanizovano, donošenjem planskog dokumenta cijena bi svakako porasla.

Riječ je o zemlji koju je prije deceniju Opština prodala Rađenovićevoj firmi.

Zbog sumnje da je licitacija bila namještena, te pribavljena materijalna korist, bivši gradonačelnik Lazar Rađenović osuđen je na tri godine i osam mjeseci zatvora.

Vido Rađenović i zamjenica generalnog direktora Prva banke Jelica Petričević pravosnažno su osuđeni na po pola godine robije.

Vido Rađenović je pred tužiocima priznao da je posao bio namješten...