Pošta Milanu Spasiću na gradskom groblju na Savini

Generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom istakao je da je djelo Milana Spasića i Sergeja Mašere zadivilo svijet pa čak i okupacione snage čiji su pripadnici odali počast mladim herojima
209 pregleda 4 komentar(a)
Obnour, Foto: Slavica Kosić
Obnour, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.04.2017. 15:21h

Polaganjem vijenaca i cvijeća na grob Milana Spasića na Gradskom groblju na Savini danas je obilježen dan kada su prije 76 godina narodni heroji Milan Spasić i Sergej Mašera oficiri bojnog broda Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije, žrtvujući svoje živote, digli u vazduh i potpili razaraču Tivatskom zalivu potopili razarač “Zagreb”. Oni su odbili da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici poslije kapitulacije Jugoslavije .

Dr Đuro Musić član OUBNOR-a1941-1945 Herceg Novi istakao je da je narod Boke i Hercegovine oduvijek znao da cijeni hrabrost i junake a junci kakvi su bili Srbin Milan Spasić i Slovenac Sergej Mašera koji su zagrljeni pošli u zajedničku smrt, a time u legendu, moraju ostati zauvijek upamćeni i svijetli primjer generacijama i u budućnosti.

“Istorijski otisak jednog naroda broji se velikim dijelima njegovih žitelja… Slavimo vrijeme istorije u kojem su dva mlada čovjeka, poručnici bojnoj broda pokazavli svojim djelima primjer mitske požrtvovanosti za ideal vojničke i ljudske časti nemogavši se predati osjećanju poraza pred nadolazećom silom fašizma i okupacije”, kazala je predsjednica SKPD „Prosvjeta“ Olivera Doklestić.

Generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom istakao je da je djelo Milana Spasića i Sergeja Mašere zadivilo svijet pa čak i okupacione snage čiji su pripadnici odali počast mladim herojima.

Poštu herojima Spasiću i Mašeri na Savinskom groblju odali su i članovi Hercegnovskog SUBNORA i antifašista .

Bonus video: