Povećan broj meduza u tivatskom zalivu

Chrysaora hysoscella je u narodu poznata i kao kompas meduza. Kao odrasle jedinke mogu dostići dimenzije i do 30 centimetara u prečniku zvona i do 2 metra u dužini kraka
210 pregleda 1 komentar(a)
meduza, Foto: Ibmk.ucg.ac.me
meduza, Foto: Ibmk.ucg.ac.me
Ažurirano: 17.04.2017. 14:23h

Ovih dana zabilježeni su primjerci meduza iz roda Chrysaora u nešto većem broju u Tivatskom zalivu, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora iz Kotora (IBMK).

Iz te naučno-istraživačke ustanove poručili su da je pojava želatinoznih organizama, među kojima i meduza, sve češća pojava kako u svjetskim morima, tako i u Jadranu. Meduze se razvijaju pupljenjem iz njihovog, za morsko dno pričvršćenog oblika- polipa.

Ta faza razvoja u životnom ciklusu meduze odvija se tokom proljećnjih mjeseci pa je upravo proljeće period godine kada se one mogu javiti u nešto masovnijem broju.

Chrysaora hysoscella je u narodu poznata i kao kompas meduza. Kao odrasle jedinke mogu dostići dimenzije i do 30 centimetara u prečniku zvona i do 2 metra u dužini kraka.

"Iako se u proljećnjim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi polnu zrelost i preživi do ljeta. Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne ćelije na svojim kracima te tako, u kontaktu sa njom, može izazvati opekotine na koži. Njihova pojava se bilježi ciklično, ali ne svake godine", saopšteno je iz IBMK-a.

Tada je, u saradnji sa JP Morsko dobro, štampan i materijal edukativnog karaktera, posteri i brošure na našem i engleskom jeziku, koji pružaju informacije o meduzama koje se mogu naći u crnogorskim vodama, kao i o načinu reagovanja.

Bonus video: