Obilježili 76. godišnjicu pogibije narodnih heroja Spasića i Mašere

Dvojica oficira Kraljevske mornarice Jugoslavije su nakon njene kapitulacije 17. aprila 1941, žrtvujući svoje živote, digli u vazduh i potpili razarač
81 pregleda 1 komentar(a)
narodni heroji, Tivat, godišnjica, Foto: Siniša Luković
narodni heroji, Tivat, godišnjica, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.04.2017. 12:21h

Sa dva odvojena komemorativna skupa i dve odvojene ceremonije polaganja vijenca u more na mjestu potonuća razarača "Zagreb" u uvali Brda danas je u Tivtu obilježna 76. godišnjica pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Dvojica oficira Kraljevske mornarice Jugoslavije su nakon njene kapitulacije 17. aprila 1941, žrtvujući svoje živote, digli u vazduh i potpili razarač, kako taj moderan ratni brod ne bi pao u ruke neprijatelja.

Vijenac na spomenik Spasiću i Mašeri u Velikom gradskom parku u Tivtu danas je prvo položila Organizacija boraca NOR-a "Jugoslovenska opcija", koja je potpom vijenac spustila i u more u uvali Brda.

Nakon toga, pred spomenikom je održan komemorativni skup u organizacije Udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

Zajednički vijenac položila je delegacija UBNOR-ra i Opštine Tivat, predvođena gradonačelnicom dr Snežanom Matijević.

Vojničku počast palim herojima odala je je delegacija Mornarice vojske Crne Gore sa komandatom, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem.

Skupu, na kome je o podvigu dvojice heroja govorio predsjednik UBNOR-a Tivta Dragiša Ćosović, prisustvovali su i predstavnici ambasade Slovenije, Bokeljske mornarice i Dječjeg saveza Tivta.

Srednjoškolac Luka Reković pročitao je svoj rad na temu herojkskog podviga Spasića i Mašere. Rekovićev rad osvojio je prvo mjesto na konkursu koji je raspisao UBNOR Tivta.

Sa aplauzima Mornarice VCG, predstavnici UBNOR-a spustili su vijenac u more na mjestu na kojem je "Zagreb" potonuo 17. aprila 1941.

Bonus video: