Lidija Đukanović mora da legalizuje kuću

Kuća, koja je zvanično u katastarsku evidenciju upisana prije dvije decenije, tačnije u julu 1998. građena je bez dozvole
1571 pregleda 72 komentar(a)
Lidija Đukanović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Lidija Đukanović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.04.2017. 06:29h

Supruga lidera DPS-a Mila Đukanovića, Lidija Đukanović, moraće da legalizuje porodičnu kuću, koju je prije dvije godine naslijedila u podgoričkom naselju Tološi.

Đukanovićeva se uknjižila 2015. kao vlasnica prizemne kuće od 121 kvadata, pomoćne zgrade od 12 kvadrata, dvorišta od 500 i livade od 157 kvadrata u Tološima.

Kuća, koja je zvanično u katastarsku evidenciju upisana prije dvije decenije, tačnije u julu 1998. građena je bez dozvole. Na to upućuje i zabilježba tereta u katastarskoj evidenciji da ne postoji dozvola za prizemnu kuću niti pomoćni objekat.

To da veliki broj građevina u Podgorici nemaju dozvolu, pa čak i da su kompletna naselja nelegalno izgrađena, u medijima je pisano u više navrata.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma najavilo je akciju legalizacije svih „divlje” izgrađenih objekta u Crnoj Gori. Vlasnici će morati za te objekte da plate naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Lidija Đukanović, osim kuće u Podgorici, ima na svoje ime uknjiženu i šumu od 2.411 kvadrata, koju je takođe naslijedila.

Članovi njene porodice, suprug Milo i sin Blažo Đukanović, neće imati takvih problema, jer nekretnine uknjižene na njihovo ime su potpuno „građevinski čiste“.

Porodica Đukanović je, poslije odbjeglog bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, najbogatija u Crnoj Gori i njihovo bogatsvo, kako je objavio početkom godine magazin Forbs, procjenjuje se na 167 miliona dolara.

Prema pisanju „Monitora“, bračni par Milo i Lidija i njihov sin Blažo raspolažu sa desetak stanova u Crnoj Gori. Prema katastarskim podacima, prvi čovjek DPS-a u glavnom gradu posjeduje stan od 106 kvadrata i još jedan od 73 na istom spratu, koji je, kako piše, dobio na poklon. U Nikšiću ima dva pašnjaka od 805 i 550 kvadrata i livadu od 243 kvadrata, kao i prizemne zgrade (ruševine raznog objekta) od 30 i 40 kvadrata, koje je kupio. Blažo u Podgorici posjeduje dva poslovna prostora, od 412 i 47 kvadrata, koje je dobio na poklon. Veći poslovni prostor, kako je navedeno u imovinskom kartonu premijera iz 2007. godine, mlađi Đukanović dobio je na poklon od strica Aca. Mlađi Đukanović na Žabljaku posjeduje stan od 124 kvadrata, garažu od 17, kao i potkrovlje od 75 kvadrata koje je kupio.

Bonus video: