I nova vlast čuva šankove podno zidina Starog grada

Pojedine članice vladajuće koalicije, prije svih SNP-Demos, najavljivali da šankova neće biti...
140 pregleda 51 komentar(a)
Šankovi, Foto: Vuk Lajović
Šankovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.04.2017. 18:34h

Ugostiteljski šankovi i ovog ljeta će “krasiti” bedeme budvanskog Starog grada.

Umjesto pet, biće otvorena dva šanka - to je kompromisno rješenje nove gradske ponuđeno Nacrtom Plana postvaljanja privremenih objekata u Starom gradu i kontakt zoni, iako su pojedine članice vladajuće koalicije, prije svih SNP-Demos, najavljivale da šankova više neće biti.

Gradski planeri ”izbrisali“ su tri šanka - jedan uz bedeme i dva uz sami park.

Nacrtom nije smanjen broj ugostiteljskih objekata u najstarijem gradskom jezgru, iako su se kritike uvijek odnosile da je Stari grad, sa 40 lokala, pretvoren u veliku kafanu.

Iz Mjesne zajednice Stari grad ranije su upozoravali da su otvoreni šankovi njihova glavna zamjerka, zbog buke, ali i činjenice da posjetioci, usljed nedostatka toaleta, nuždu vrše u Starom gradu.

Nacrtom Sekretarijata za urbanizama predviđene su restrikcije - uklonjena je donja terasa hotela “Mogren“ koja se ljeti prostirala do pola šetališta.

Šank “El mundo“ imaće terasu od 130 kvadrata, a drugom šanku i lokalu “Emporiju” terasa je smanjena na istu kvadraturu.

I ostalim ugostiteljima, posebno u prvoj liniji ispod samih bedema, biće uvedene restrikcije ako se plan bude poštovao.

Popularnom “Korkovadu“ biće zabranjeno da stavi stolove oko gradske kule, a ograničene su terase “Astorije“ i “Mocarta“, odnosno stolovi će zauzimati površinu kolika je metalna tenda.

Urbanisti su iz plana “izbrisali“ i ugostiteljsku terasa unutar bedema, ispod same starogradske tvrđave Citadele, kojom je gazdovala istoimena kompanija.

Konačni su o Nacrtu koji je na javnoj raspravi daće Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Uprava je prošle godine dala saglasnost na plan, oročivši ga do kraja 2016.

S obzirom da je plan istekao, trenutno niko od ugostitelja ne može da ima dozvolu za rad.

Uklanjanje vitrina za sladoled kod “Zvona” izazvaće buru

Sudeći po ranijim godinama, najveću pometnju mogla bi da donese namjera da se uklone dvije velike vitrine za sladoled kod popularnog Zvona, uz bedeme.

Nekada vladajući DPS u nekoliko navrata prije nekoliko godina pokušavao je da ukloni vitrine, ali su one vraćene na izričiti zahtjev opozicije - sadašnje vlasti. Ostaje da se vidi da li će sada bivši odbornici opozicije - sadašnja vlast ponovo zatražiti da se vitrine sa sladoledom vrate podno zidina.

Bonus video: