Savković: Jedini državni udar izveden je prema majkama

“I sad ponovo čekamo presudu. Čiju? Ustavnog suda, ponovo onih koji su nam već jednom presudili 24. marta”, kazala je ona, podsjećajući na odluku Ustavnog suda, koji je izmjene zakona, kojim su naknade umanjene za 21, odnosno 25 odsto, proglasio ustavnim
12 komentar(a)
Željka Savković, Foto: Luka Zeković
Željka Savković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.04.2017. 10:28h

Jedini državni udar u Crnoj Gori izveden je kada je u Skupštini izglasan Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, smatra Željka Savković, članica Koordinacionog odbora korisnica naknada za majke sa troje i više djece i potpredsjednica Radničke partije.

“Očigledno da nisu razmišljali da tako pišu presude ženama, majkama, njihovim porodicama, pogotovo djeci. Ko je to mogao da uradi i to na najgori mogući način, ikada izveden. Smišljeno, podmuklo, interesno”, saopštila je Savković.

Ona je dodala da je tim Zakonom direktno pogođeno oko 22.0000 porodica.

“I sad ponovo čekamo presudu. Čiju? Ustavnog suda, ponovo onih koji su nam već jednom presudili 24. marta”, kazala je ona, podsjećajući na odluku Ustavnog suda, koji je izmjene zakona, kojim su naknade umanjene za 21, odnosno 25 odsto, proglasio ustavnim.

Ustavni sud ponovo zasijeda 19. aprila, kada će sudije raspravljati o osnovnom zakonu, kojim su naknade i uvedene. Tim zakonom one su definisane kao “doživotne” i iznosile su 40, odnosno 70 odsto prosječne neto zarade ostvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja tog prava.

Korisnice su za 19. april, u 13 sati, zakazale novi protest, a Savković očekuje da im se ispred Skupštine pridruže “svi građani Crne Gore”. Iz Fonda PIO juče je “Dnevnim novinama” saopšteno da se, od oko 20.000 majki koje primaju naknade, zasad njih 266 vratilo na stare penzije. Direktor Fonda Dušan Perović je rekao da takvi zahtjevi korisnica koje su ranije zamrzle penzije skakodnevno stižu. Penzije je lani, stupanjem na snagu izmijenjenog Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, zamrzla 4.761 majka.

Bonus video: