Nema testova za polne bolesti

Fale i dijagnostička sredstva za HPV, koji je, prema riječima ljekara, najčešći uzrok raka grlića materice
107 pregleda 3 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.04.2017. 19:46h

Pacijenti u Institutu za javno zdravlje ne mogu da se testiraju na tri polne bolesti, jer je ta ustanova ostala bez potrebnih dijagnostikuma.

Iz Instituta su saopštili “Vijestima” da trenutno nedostaju testovi za dijagnostiku genitalnih mikroplazmi i hlamidije trahomatis. Fale i dijagnostička sredstva za humani papiloma virus (HPV), koji je, prema riječima ljekara, najčešći uzrok raka grlića materice.

Iz Instituta su naglasili da su dijagnostikume dobili na tenderu i da se očekuje isporuka, u skladu sa potpisanim ugovorima.

Godišnjim tenderom, vrijednim oko 770.000 eura, Institut je u drugoj polovini februara tražio 52 laboratorijska reagensa i dijagnostičkih sredstava. Ove sedmice potpisani su ugovori sa četiri dobavljača - kompanijama “Farmont”,

“Neomedica”, “Osmi red” I “Farmalab”. Međutim, postupak je obustavljen za 15 partija, iz razloga što nije bilo zainteresovanih ponuđača ili ispravnih ponuda.

U Institutu tvrde da će postupak za te partije da bude ponovljen, ali i da je riječ o dijagnostikumima i reagensima za koje trenutno postoje zalihe u Centru za medicinsku mikrobiologiju. Kazali su da među njima ima i dijagnostičkih sredstava koji se po prvi put naručuju, kako bi se povećao broj i kvalitet usluga u Centru.

Iz Instituta su istakli da je ove godine za dijagnostikume i potrošni medicinski material iz budžeta izdvojeno 900.000 eura, što će, vjeruju, zadovoljiti potrebe pacijenata u 2017. godini.

U toj ustanovi, na čijem je čelu Boban Mugoša, više puta su tvrdili da je “potreba onog dijela Instituta koji se bavi pružanjem usluga pacijentima u visini jednog miliona”.

Za testove, reagense i potrošni sanitetski materijal lani je bilo izdvojeno 700.000, a u 2015. godini 600.000 eura. U prethodne dvije godine zabilježene su i povremene nestašice testova i reagenasa.

U Institutu su ponavljali i da je uzrok nestašice, osim nedovoljnih sredstava, i to što bolnice i domovi zdravlja često nepotrebno i neracionalno upućuju pacijente na pojedine mikrobiološke analize.

Iz te ustanove prekjuče su odgovorili “Vijestima” da taj problem i dalje postoji.

“Ali, u stalnoj komunikaciji i kroz proces kontinuirane edukacije pokušavamo da ga smanjimo”, piše u odgovoru Instituta.

Bonus video: