Postrojenje će da vodi kadar HGI?

Čelnici Kotora već su odbili inicijativu Tivćana da solidarno snose troškove eventualnih sudskih odšteta za eksproprisano zemljište
2 komentar(a)
Postrojenje za prečišćavanje voda, Foto: Siniša Luković
Postrojenje za prečišćavanje voda, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.04.2017. 16:47h

Opština Tivat pripremila je predlog ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća sa Opštinom Kotor, koje bi upravljalo prošle godine otvorenim postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za ta dva grada.

U predlogu o osnivanju “PPOV Kotor - Tivat“, a koji bi trebalo da se nađe pred odbornicima 25. aprila na sjednici Skupštine, kabinet gradonačelnice Tivta Snežane Matijević (DPS) naveo je da će dvije opštine osnovati firmu sa podjednakim udjelom.

To je prilično nelogično kada se ima u vidu činjnica da je Tivat uzeo i vraćaće njemačkoj banci veći dio kredita za izgradnju PPOV, koji je i napravljen na teritoriji najmanje bokeljske opštine.

Čelnici Kotora nedavno su odbili inicijativu Tivćana da prihvate da solidarno snose troškove eventualnih sudskih odšteta privatnim vlasnicima zemljišta na Klačini, koje je eksproprisano za potrebe gradnje.

Kotorani su stava da za takvo nešto ne postoji pravna mogućnost, jer ta Opština nije sprovodila ekspropijaciju na tivatskoj teritoriji.

Prema predlogu ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća, osnivački ulog dva grada iznosio bi po 10.000 hiljada eura, a firma bi imala sjedište u Tivtu.

Njome bi upravljao tročlani Bord direktora čije članove bi imenovale lokalne uprave.

Prvi izvršni direktor novog bio bi iz Tivta, a funkciju bi “pokrio“ kadar HGI.

Osim upravljanja postrojenjem, nova firma bi se bavila i pražnjenjem i čišćenjem septičkih jama, obradom i tretmanom kanalizacionog mulja...

Postrojenje u Krtolima vrijedno 10,25 miliona eura, kapaciteta 75.000 ekvivalent-stanovnika, izgrađeno je kreditom njemačke banke KfW, koji će u omjeru 52:48 odsto vraćati opštine Tivat i Kotor.

Bonus video: