Taksisti najavili protest u PG: Voziće u koloni najmanje 2 sata dnevno

Taksisti, samostalni preduzetnici, nezadovoljni su pojedinim odredbama u nacrtu izmjene i dopune Odluke o auto-taksi prevozu, kao i Programom organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji Podgorice za 2017. godinu, kojom je predviđen rad 970 taksi vozila
146 pregleda 14 komentar(a)
taksi, taksisti, Foto: Arhiva “Vijesti”
taksi, taksisti, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 13.04.2017. 20:06h

Podgorički taksisti najavili su da će Ministarstvu unutrašnjih poslava predati zahtjev za odobrenje protesta.

Potpredsjednik strukovnog sindikata taksista Crne Gore Vesko Bjelić kazao je da očekuju odobrenje od MUP-a, te da će sa protestima početi nakon praznika.

„Planiramo da sa vozilima, u koloni, protestujemo najmanje dva sata dnevno, krećući se centrom grada. Proći ćemo pored zgrade Glavnog grada, Vlade, Skupštine, a zatim Preko Morače do Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj“, najavio je Bjelić.

On je istakao da taksisti zahtijevaju samo da se poštuje zakon, te da im se, sprečavanjem rada nelegalnih taksista, omogući da rade. Kazao je da planiraju da protestuju do ispunjenja zahtjeva.

Taksisti, samostalni preduzetnici, nezadovoljni su pojedinim odredbama u nacrtu izmjene i dopune Odluke o auto-taksi prevozu, kao i Programom organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji Podgorice za 2017. godinu, kojom je predviđen rad 970 taksi vozila.

Iz Glavnog grada tvrde da nova Odluka o auto-taksi prevozu predstavlja iskorak u definisanju konkretnih propisa i uvođenja reda u toj oblasti, kao i da se većim brojem taksi licenci povećava konkurentnost i stvaraju bolji uslovi da cijene taksi usluge ostanu na istom nivou.

Iako su taksisti predali zahtjev za prijem kod gradonačelnika i predsjednika Skupštine Podgorice, ne očekuju da će biti primljeni, zbog navedenih stavova u Glavnom gradu.

Strukovni sindikat taksista Crne Gore i Savez taksi udruženja Podgorice izrazili su duboku zabrinutost navodima Glavnog grada.

„Nova Odluka definitivno ne može doprinijeti redukciji sive zone i neregularnog taksi prevoza... sve dok opštinski i drugi organi nadležni za kontrolu zakonitosti rada taksi prevoza ne budu u praksi dosljedno sprovodili zakone i podzakonske akte kojima je regulisana ova djelatnost... i dok ne budu preuzimali odgovornost za svoje nečinjenje“, navodi se u reagovanju ovih organizacija.

Ocjenjuju da se Glavni grad mora baviti razvijanjem linijskog prevoza u Podgorici.

„Glavni grad decenijama unazad pokušava da taksi prevozom nadomjesti nedostatke linijskog prevoza. Tako i ovog puta, kroz postupak donošenja nove Odluke o taksi prevozu, izdavanjem prekobrojnih taksi licenci (po kojem držimo neslavan rekord u regionu)... drastično krši Zakon o drumskom saobraćaju, po kojem je eksplicitno zabranjeno obavljanje linijskog prevoza putnika auto-taksi vozilom“, smatraju predstavnici taksi prevoznika.

Taksisti, samostalni preduzetnici, ocjenjuju da nisu u mogućnosti da obezbijede egzistencije za sebe i svoje porodice i uredno izvršavaju obaveze prema državi.

„Zbog sveukupne javnosti, taksisti - samostalni preduzetnici, napominju da upravo država, odnosno opštinski organi, imaju interes da u ovoj djelatnosti postoji haotično stanje i nered“, zaključuju predstavnici taksista.

Bonus video: