Konferencija o solani: Marković da pitanje Ulcinjske solane uzme kao prioritet

Predsjednik GP URA Dritan Abazović kazao je da su napori međunarodne zajednice da se Solana zaštiti ogromni, ali da efekata nema
94 pregleda 2 komentar(a)
Štajnaker konferencija Solana, Foto: Savo Prelević
Štajnaker konferencija Solana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.04.2017. 18:06h

Izvršni direktor organizacije EuroNatura Gabrijel Švaderer poručio je juče da Vlada Crne Gore nema moć da zaštiti Solanu, jer postoje ljudi koji su iznad Vlade i upravljaju tim prostorom.

Švaderer je na međunarodnoj konferenciji za zaštitu Ulcinjske solane, koja je održana juče u Podgorici, podsjetio na prošlogodišnju raspravu kada je bivši ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović kazao da će pitanje Solane biti završeno kroz nekoliko mjeseci, da će isto tako brzo početi proizvodnja soli...

"Ne znam šta njemu znači nekoliko mjeseci. Prošla je godina, danas smo ponovo tu i ništa se nije dogodilo", kazao je on.

Evropa od crnogorskog premijera Duška Markovića i Vlade očekuje da pitanje Ulcinjske solane rješava kao prioritetno, a međunarodna i domaća javnost da država donese akt o zaštiti i konačno riješi imovinsko-pravne odnose za tu lokaciju, saglasni su učesnici konferencije.

Predsjednik GP URA Dritan Abazović kazao je da su napori međunarodne zajednice da se Solana zaštiti ogromni, ali da efekata nema.

"Najgore od svega je da iz Vlade predstavnicima međunarodne zajednice na zatvorenim sjednicama i konferencijama govore da je akt o zaštiti Solane donijet, što nije slučaj. Vlada ne želi da zaštiti Solanu, želi da ona postane privatno vlasništvo, vlasništvo jedne privatne banke, čovjeka koji je podizao nenamjenske kredite”, rekao je on.

Komentarišući odsustvo novog ministra Pavla Radulovića sa konferencije i njegov odlazak u Brisel, Gabrijel Švaderer je kazao da će Radulović u sjedištu EU čuti isto što je mogao čuti na konferenciji u Podgorici - da međunarodna javnost očekuje da crnogorska Vlada zaštiti Solanu.

Konferenciji je prisustvovala i bivša njemačka ambasadorka u podgorici Gudrun Štajneker, koja je istakla da se mora utvrditi vlasništvo nad Solanom.

Iz NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica, koja je organizator konferencije, kazali su da jedino Vlada može odgovoriti na pitanje ko je stvarni vlasnik Solane. Učesnici su saglasni da će tek tada biti moguće i investicije. Iz CZIP su podsjetili i da je Solana već drugi put u Izvještaju o napretku EK kao stanište od izuzetne važnosti i potrebe za zaštitu, da se na Solani i dalje nezakonito lovi, te da uprkos pritisku međunarnodne zajednice, Opština i Vlada nisu pronašli rješenje da se Solani obezbijedi status staništa izuzetog iz lovišta.

Jedino se ovdje ne proizvodi so

Iz CZIP navode da Solana ne smije postati “jezero”, da mora biti zaštićena kao zaslanjeno stanište, a ne slatkovodno, kakvo zbog lošeg upravljanja postaje. Navode i da je Crna Gora jedina u Evropi koja ima solane, a ne proizvodi so, te da primjeri iz Slovenije, Albanije, Francuske... pokazuju da je proizvodnja soli isplativa. Francuska solana ima obrt od 240 miliona, a albanska, veličine ulcinjske, 40 miliona eura.

Abazović je podsjetio na PUP Opštine Ulcinj, koji je usvojen u februaru, za koji kaže da zaista ne dozvoljava gradnju, ali i da nigdje ne piše ni suprotno.

Bonus video: