MANS: Popović ništa nije demantovao

"Nejasno je kako se planira da svjetiljke prvo budu skinute, pa zatim ugrađene nove, kada na mnogim mjestima one uopšte ne postoje, ili je to možda bio način da se kroz tendersku dokumentaciju poveća cijena osnovnog posla, što bi svakako trebalo da utvrdi Specijalno državno tužilaštvo izlaskom na teren i provjerom svih lokacija koje se pominju tenderom"
87 pregleda 2 komentar(a)
Ines Mrdović, Foto: Boris Pejović
Ines Mrdović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.04.2017. 14:11h

U svome reagovanju na istraživačku priču MANS-a o malverzacijama sa pet miliona vrijednim tenderom za nabavku i ugradnju rasvjete u Podgorici, prijavljeni direktor Komunalnih usluga, Radioica Popović nije demantovao ništa od onoga što smo tvrdili u krivičnoj prijavi, saopšteno je iz MANS-a.

Tvrde da je nemoguće "sakriti činjenicu da ovom nabavkom predviđa zamjena postojeće rasvjete u selima u Tuzima, Golubovcima ili Kučima, u kojima na drvenim ili betonskim stubovima ne postoji nikakva javna rasvjeta, kao i da se njihova zamjena planira i u onim selima u kojima uz puteve ne postoje čak ni strujni stubovi".

"U tom smislu je nejasno kako se planira da svjetiljke prvo budu skinute, pa zatim ugrađene nove, kada na mnogim mjestima one uopšte ne postoje, ili je to možda bio način da se kroz tendersku dokumentaciju poveća cijena osnovnog posla, što bi svakako trebalo da utvrdi Specijalno državno tužilaštvo izlaskom na teren i provjerom svih lokacija koje se pominju tenderom", navodi se u saopštenju koje potpisuje koordinator MANS-a Ines Mrdović.

Podsjeća da je MANS sredinom marta obišao brojna ruralna područja za koja se tenderskom dokumentacijom navodi da će u njima biti zamijenjene svjetiljke, iako ih u mnogima nema, a neka od mjesta koja smo obišli su Korita, Poprati, Vuksanlekići, Sukuruć, Vranj, Vladne, Dušići, Gostilj, Mahala, Vukovci...

"Kada je u pitanju model tehnologije za uštedu javne rasvjete, vrlo je zanimljivo da se komunalno preduzeće opredijelilo baš za ugradnju LED svjetiljki. Posao je potom dodijeljen nikšićkoj firmi "Ramel", koja je u odvojenom poslu ugradnje LED svetiljki u Herceg Novom te radove povjerila firmi "BB Solar", u vlasništvu Blaža Đukanovića, sina bivšeg premijera Mila Đukanovića. U tom smislu, vrlo je zanimljiva potreba Popovića da MANS svrstava uz "prevarantski lobi", a da istovremeno brani onaj u kojem se nalazi sin bivšeg premijera Đukanovića. Jedna od osnovnih djelatnosti firme sina bivšeg premijera je upravo veleprodaja LED rasvjete, pa je interesantno da su se mnoge opštine, pod izgovorom tehničkih dostignuća, opredijelile upravo za ovu tehnologiju uštede električne energije na javnoj rasvjeti, a da prethodno nijesu razmotrile da li postoje druga alternativna rješenja za koje je iz budžeta potrebno izdvojiti manje novca", navodi se u saopštenju.

Upravo je novac, kako se dodaje, jedan od ključnih parametara koji bi sve opštine trebalo da opredijeli za svaki tender.

"Ali je u Crnoj Gori opšte poznato da prevagu često odnose neki drugi kriterijumi, a ne ekonomičnost i javni interes. Takođe, ponavljamo da su tenderskom dokumentacijom bukvalno "nacrtane" karakteristike koje moraju zadovoljiti LED svjetiljke, poput toga da se propisuju nijanse boje u kojoj moraju biti ili recimo od kog materijala treba da je izrađeno kućište svjetiljke. Na taj način su unaprijed favorizovani određeni ponuđači, čime je prekršeno načelo konkurencije, kao jedno od osnovnih načela koja su garantovana Zakonom o javnim nabavkama, a kojim je zabranjeno ograničenje ili sprječavanje konkurencije među ponuđačima korišćenjem diskriminatorskih uslova i kriterijuma", zaključuje se u saopštenju MANS-a.

Bonus video: