Krenuli od majki, slijede sportisti?

Vlada ne planira da traži umanjenje nacionalnih penzija koje su do 1.000 eura
286 pregleda 10 komentar(a)
majke protest, Foto: Filip Roganović
majke protest, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.04.2017. 05:40h

Vlada ne planira umanjenje naknada javnim funkcionerima, uglavnom bivšim poslanicima, koje mjesečno iznose do 1.000 eura, dok je takvu mogućnost razmatrala za naknade uglednim kulturnim stvaraocima i sportistima koje su od 500 do 1.000 eura, saopšteno je “Vijestima”.

“Vlada ne planira umanjenje naknada funkcionerima,” navodi se u odgovoru Vlade.

Na pitanje da li država planira da, u cilju budžetske štednje,umanji i doživotne naknade i za istaknute kulturne stvaraoce i sportiste, iz Vlade su odgovorili da je o tome bilo riječi na sjednicama:

“Razmišlja se da u uslovima u kojima treba racionalizovati budžetske izdatke i uspješno obaviti fiskalnu konsolidaciju, moraju biti sagledane sve pozicije za uštede“.

Dio bivših poslanika i nekih sportista, koji mjesečno iz države kase dobiju po 1000 eura, još je radno angažovan i prima platu. Pojedini iz budžeta, poput Božidara Vuksanovića, direktora Uprave za inspekcijske poslove i Radmile Vojvodić, rektorke Univerziteta Crne Gore.

Zoran Vujičić, bivši profesionalni bokser, godinama je upozoravao kako su zvanje vrhunskih sportista, zahvaljujući političkim vezama, dobili pojedini fudbaleri za učešće na amaterskoj smotri. Zahvaljujući njegovom pisanju promijenjena je odredba da se sportistima neolimpijskog sporta karatea dodjeljuje nacionalna penzija. Ipak, po tom osnovu Božidar Vuksanović, kao bivši karatista, primao je lani mjesečno 950 eura. Pored nacionalne penzije, Vuksanović prima i 1.100 eura platu kao direktor Uprave za inspekcijske poslove.

I predsjednik Liberalne partije i poslanik u Skupštini Andrija Popović pored poslaničke plate, čiji je posljednji prijavljeni iznos oko 1.800 eura, od 2008, kao vrhunski sportista prima nadoknadu od 960 eura. Nakon što je Ustavni sud ranije ocijenio da su nacionalne penzije neustavne i ukinuo ih, stečena prava za 111 funkcionera nijesu oduzeta. Međutim, pozivajući se na evropsku praksu i preporuke da država socijalnu politiku sprovodi prema finansijskim mogućnostima, Ustavni sud je prošlog mjeseca aminovao Vladinu odluku da smanji naknade majkama sa 336 na 264, odnosno sa 192 na 144 eura.

Taj sud, sa druge strane, godinama štiti neustavno stečeno pravo državnih funkcionera na nacionalne penzije stečene po zakonu iz 2008, koje poreske obveznike godišnje koštaju 1,5 milion eura.

Podnosilac predstavki Evropskom sudu za ljudska prava Budislav Minić kaže da u slučaju uživalaca nacionalne penzije, postoje svi uslovi za intervenciju države.

„Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, čiji je Protokol 1 Crna Gora ratifikovala 2004, garantuje pravo na neometano uživanje imovine. Protokol ne garantuje pravo na sticanje imovine, niti garantuje bilo kakvo pravo na konkretni iznos penzije. Smanjenje ili prestanak isplate penzije, prema evropskoj praksi, predstavlja zadiranje u pravo na imovinu koje treba biti opravdano - zakonito, da ima legitiman cilj u javnom interesu i srazmjerno cilju” navodi on.

Ipak, Evropski sud za ljudska ostavlja slobodu državama da same procijene šta je 'javni interes'.

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja je u martu, po osnovu penzija javnim funkcionerima, isplatio ukupno 125.043,34 eura. Godišnje, to iznosi preko 1,5 miliona eura.

Pravo na tu penziju ima 111 korisnika, od kojih je 89 korisnika starosne i 22 korisnika porodične penzije, saopšteno je “Vijestima” iz Vlade.

Porde toga, naknade za istaknute kulturne stvaraoce se dodjeljuju od 2010, na osnovu Zakona o kulturi koji je usvojen 2008. godine.

Lani je za ta davanja država izdvojila 467.277 eura, dok će ove godine, prema prosječnom obračunu iz februara, biti potrebno izdvojiti 495.000. Ove godine, broj istaknutih kulturnih stvaralaca je 51. Iznosi koji se dodjeljuju variraju i iznose od jedne do dvije prosječne neto zarade (499 do 988 eura).

Naknade za istaknute pojedince primaju i sportisti, kojih je na spisku Ministarstva sporta 56. Najveći broj, njih 48, prima mjesečne naknade u iznosu od dvije prosječne zarade (998 eura). Država po tom osnovu mjesečno isplaćuje jednu naknadu u iznosu od 748, te sedam u iznosu od 499 eura. Mjesečno, to iznosi 52.145 eura, odnosno 625.740 eura na godišnjem nivou.

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece organizovaće u srijedu u 13 sati protest ispred Skupštine i, kako su poručile, neće odustati dok im naknade ne budu vraćene na prvobitni iznos. One su zatražile podršku studenata, NVO, sindikata....

“Istaknuta” na suprugov predlog

Do 1993. godine status istaknutog umjetnika je mogao dobiti samo penzionisani kulturni stvaralac, a izmjenama zakona u „nacionalnoj penziji“ sada privilegije uživaju svi koji se bave kulturnim stvaralaštvom 20 godina.

Vlada je u novembru 2011. status istaknuti kulturni stvaralac dodijelila i umjetnicima koji su aktivni: glumcu i bivšem ministru Branimiru Popoviću i književniku Miloradu Popoviću... Na predlog Ministarstva kulture za vrijeme mandata Branislava Mićunovića, status istaknutog kulturnog stvaraoca dodijeljen je i ministrovoj supruzi rediteljki Radmili Vojvodić, koja po tom osnovu godišnje prihoduje preko 8.500 eura.

Vojvodićeva je na poziciji rektora Univerziteta Crne Gore od avgusta 2014, gdje je lani prihodovala preko 20.000 eura.

Kao članica Etičkog komiteta Kliničkog centra Crne Gore lani je zaradila dodatno još skoro 2.000 eura... na spisiku umjetnika su i književnici Sreten Asanović, Jevrem Brković, reditelj Blagota Eraković...

”Glavni zgoditak” imaju Drecun, Simonović, Božović, Bralić...

Pravo na nacionalnu penziju u Crnoj Gori, između ostalih, ostvarili su bivši lider Narodne stranke Novak Kilibarda, bivši poslanici Miodrag Živković (LSCG), Ramo Bralić (SDP), Asim Dizdarević (DPS)... Penzije su dobili i Danilo Vuksanović, Žarko Rakčević koji je ranije objavio da je daje u humanitarne svrhe, Slavko Perović, Vuksan Simonović (SNP), bivši poslanik SNP-a a sada član Savjeta Centralne banke Srđa Božović, bivši poslanik NS a sada član odbora direktora “HIT Montenegro” Predrag Drecun, bivši poslanik DPS-a a sada šef Direkcije za saobraćaj Savo Parača...

Bonus video: