Stečajni upravnici ili "supermeni": Rade kod države i vode 50 stečajeva

U Crnoj Gori ima 224 registrovana stečajna upravnika, ali dvadesetak dobija polovinu ukupnog broja svih slučajeva
861 pregleda 0 komentar(a)
Milan Kastrastović, Foto: Zoran Đurić
Milan Kastrastović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.04.2017. 18:19h

Od 224 stečajna upravnika u Crnoj Gori, koliko ih ukupno ima danas, 95 je bilo aktivno tokom 2015. godine, a njih 94 tokom 2016. godine.

Najviše koristi od ovog zanimanja, prema podacima dostupnim iz objava u Službenom listu ima 20-ak upravnika, među kojima njih pet dobijaju pojedinačno najveći broj predmeta, dok drugih pet upravnika dobijaju, po pravilu, složene stečajeve bankrotiranih kompanija sa atraktivnom i vrijednom imovinom, od čijeg čuvanja ili prodaje, upravnici itekako imaju koristi kroz naplatu naknade i provizije.

Podaci pokazuju da su četiri od pet upravnika koji posljednje dvije godine dobijaju najveći broj predmeta zaposleni na stalnom radnom mjestu u državnim institucijama, gdje, kako se može zaključiti, nijesu previše angažovani čim imaju vremena za odgovorno i ne baš lako dopunsko zanimanje stečajnog upravnika.

Imajući u vidu čak 21 korak, u skladu sa članom 33 Zakona o stečaju, predviđen za svaki stečajni postupak, počev od zapljene, popisivanja imovine, novih registracija, sudskih ročišta, sastanaka povjerilaca, sačinjavanja izvještaja o radu, nacrta za diobu stečajne mase itd. „rekorderi“ po broju stečajnih predmeta, među radno angažovanim državnim službenicima, moraju biti zaista „supermeni“ u svom dopunskom zanimanju.

Činovnik Poreske uprave Vladimir Ivanović, prema podacima iz objava u Službenom listu, tokom 2015. godine dobio je 36 predmeta, u 2016. godini 12 predmeta, a od početka 2017. četiri predmeta.

Zaposlena u Agenciji za antikorupciju Dušica Rečević dobila je u 2015. 24 predmeta, u 2016. godini 14, a u 2017. pet novih predmeta.

Isti broj predmeta kao ona dobio je i Borko Abramović, zaposlen u Sudskom savjetu. Njemu je 2015. dodijeljeno 20 stečajnih postupaka, u 2016. godini 19, a u ovoj još četiri.

Ani Drašković, zaposlenoj u Fondu rada, stečajne sudije dodijelili su 2015. godine 26 predmeta, 2016. devet, a u ovoj godini tri predmeta.

Među pet stečajnih upravnika sa najvećim brojem dodijeljenih predmeta je Radivoje Mićunović koji je prema podacima iz Službenog lista 23 stečajna predmeta dobio u 2015. godini, 15 predmeta u 2016, a osam u ovoj godini.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić nije želio da „Vijestima“ krajem decembra da podatke o svim stečajnim postupcima koji se trenutno vode, sa spiskom svih stečajnih upravnika i sudija u tim postupcima, već je kazao da se te objave mogu naći u službenim listovima.

On je tada objasnio da se “svi predmeti u ovom, a i ostalim sudovima u Crnoj Gori dodjeljuju po metodu slučajne dodjele, onako kako je to i propisano Zakonom o sudovima”, a da “Zakon o stečaju, kao lex specialis zakon u pogledu stečajnog postupka, ne propisuje da se imenovanje stečajnih upravnika vrši slučajnom izborom, već govori o tome da odluku o imenovanju donosi stečajni sudija koji postupa u predmetu”.

“Siguran sam da se prilikom izbora stečajnih upravnika, odnosno njhovog imenovanja, sudije vode objektivnim razlozima, prije svega cijeneći ranija postupanja upravnika u složenijim predmetima, njihovo znanje i spremnost da odgovore svim zadacima koje nameće stečajni postupak, i na osnovu procjene tih i ostalih kriterijuma, donose odluku o imenovanju”, objasnio je tada Jovanić.

Na pitanje “Vijesti” da li Komora stečajnih upravnika ima podatke o tome po kojem osnovu upravnici Ivanović, Drašković, Rečević, Mićunović i Abramović posljednje dvije i po godine dobijaju u rad najveći broj predmeta i može li objasniti, kako se u praksi dodjeljuje upravniku predmet i da li to zavisi o "dobrog" odnosa sa sudijom ili od drugi rodbinskih ili prijateljskih poznanstva, predsjednik Komore Milan Kastratović juče je odgovorio “da se nijesu bavili koliko kolega je angažovano, koliko stečajeva rade i koje su težine i obima stečajevi”.

“Komora ima u planu da izvrši analizu raspodjele stečajnih postupaka i da na narednoj skupštini Komore, koja će biti održana u sklopu seminara u maju, izađe sa predlogom plana raspodjele stečajnih postupaka i uputi ih kao predlog sudu. Nažalost, trenutno ne raspolažemo podacima. Raspodjela predmeta je u nadležnosti stečajnih sudija koji dodjeljuju predmete upravnicima sa spiska Ministarstva pravde. Sudije cijene koji stečajni upravnici mogu odgovoriti zahtjevu stečajnog postupka kako bi on bio kvalitetno okončan. Moguće privilegije su po našem mišljenju u dodjeli stečajeva po veličini i važnosti, broju dodijeljenih predmeta, kao i koji upravnici mogu raditi određene predmete,da li je uslov predhodno radno iskustvo ili trenutni radni angažman, što može favorizovati određene stečajne upravnike”, objasnio je Kastratović.

On je prema dostupnim podacima tokom dvije godine dobio u rad 14 predmeta, pojedinačno više nego članovi Izvršnog odbora Komore: Nikola Vujačić, Zdravko Cicmil, Dragica Gvozdenović, Ognjen Jovović i Dragan Smolović. Zbog toga su ga “Vijesti” pitale i da li je on možda „privilegovan“.

“Nijesam znao da sam za dvije godine imao u radu 14 predmeta, od čega su mi tri nezaključena i u toku su, što najbolje govori o veličini stečajnog postupka, imajući u vidu da pojedini stečajevi traju i više godina. Moguće da sam privilegovan, ali ću se potruditi da napravim analizu dodijeljenih i zaključenih stečajnih postupaka u zadnje dvije godine koje su predmet vašeg istraživanja”, odgovorio je Kastratović.

Upravnica Olivera Vuletić dobila je u rad 2015. godine 20 predmeta, u 2016. godini 11 predmeta, a u ovoj četiri nova.

Stečajnom upravniku Borisu Radoviću u 2015. je dodijeljeno 18 predmeta, a u 2016. novih osam, a Oliveri Međedović 16 predmeta u 2015, a deset u 2016. godini.

Prema podacima Privrednog suda u 2016. su otvoreni stečajni postupci nad 522 društva, dok ih je u 2015. bilo 535. Podaci iz Službenog lista se neznatno razlikuju, ali je nesporan zaključak da 20-ak stečajnih upravnika iz godine u godinu dobije od 40 do 50 odsto ukupnog broja stečajnih predmeta.

Najbolji poslovi za Markovića, Radinovića, Ostojića...

Najsloženije stečajeve sa najvrednijom preostalom imovinom posljednjih nekoliko godina, od kada je Blažo Jovanić preuzeo rukovođenje Privrednim sudom, dobijaju upravnici (ili saradnici) Mladen Marković, Ranko Radinović, Žarko Ostojić, Snežana Jović i Saša Zejak. Oni su bili ili su još angažovani u stečajnim postupcima u Jadranskom brodogradilištu, Solani, Rudnicima boksita, Hotelu Mediteran u Budvi, NIP Pobjedi, HTP Onogoštu, PKB-u Herceg Novi, Nivelu, nikšićkom Sinčelu, Ski-centru Durmitor, Fabrici elektroda Plužine, Vagresu, Metalcu...

Poslije njih „vrijedne“ predmete dobijaju upravnici Sreten Mrvaljević (Vektra Boka...) i Milan Todorović (Horizont logistic...).

Stečajni upravnik Veselin Perišić koji je poslove stečajnog upravnika nikšićke Željezare i Kombinata aluminijuma dobio ranije za vrijeme predsjedavanja sudom bivšeg sudije Dragana Rakočevića, zadržao je obje navedene pozicije.

Bonus video: