Bjelopoljci sa stručnjacima pričali o odnosima u porodici i roditeljstvu

Kampanji u Bijelom Polju pridružio se i poznati glumac Moamer Kasumović
146 pregleda 0 komentar(a)
Bendžamin Perks, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Bendžamin Perks, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 10.04.2017. 17:07h

Građani Bijelog Polja imali su priliku da o odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva u okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore „Zaustavimo nasilje“, uz podršku EU i Telenor fondacije, razgovaraju sa stručnjacima iz Udruženja psihologa, prvim čovjekom Opštine, Aleksandrom Žurićem, kao i šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom.

U Bijelom Polju kao i u Beranama otvorena je izložba "Muzej porodičnih sjećanja" a građani su svoja iskustva mogli da podijele I sa koordinatorkom SOS Roditeljske linije, NVO Roditelji, Lepom Žunjić.

Kampanji u Bijelom Polju, organizovanoj u fotelu "Franca" pridružio se i poznati glumac Moamer Kasumović.

Šef predstavništva UNICEF-a Perks je izrazio zadovoljstvo velikim brojem mladih ljudi koji su došli da podrže javne razgovore o roditeljstvu.

„Kada je u pitanju ova tema možemo govoriti čisto zdravorazmski i iz iskustva, ali danas postoje brojna saznanja iz nauke, posebno iz medicine, psihologije i neuronauke, koja nam govore koliko iskustva u ranom djetinjstvu utiču na emocinalni, socijalni i kongnitivni razvoj djeteta i koliko se ta iskustva odražavaju na rezultate u kasnijem životu, kako na uspješne tako i na manje uspješne“, kazao je on i dodao da smo u proteklih nekoliko decenija naučili mnogo toga iz različitih istraživanja i naučnih dostignuća , posebno o tome kako osobe postaju ono što jesu.

Perks se osvrnuo na najvažnije saznanja o tome da je za cjeložuvotnu dobrobit svakog djeteta potreban, dubok i bogat odnos sa roditeljima i to posebno u periodu u prvih hiljadu dana života.

„Ono što u najvećoj mjeri potkopava ovu važnu vezu jesu i njveći rizici, kao što su nasilje, zanemarivanje i disfunkcionalni stilovi roditeljstva i oni su ti koji potkopavaju ovaj najvažniji životni odnos“, kazao je on dodajući da ovim niko ne želi da osudi te ljude.

Podsjetio je da ovi razgovori imaju za cilj da se kroz razgovor sa građanima prepoznaju servisi podrške koji su roditeljima potrebni na lokalnom nivou i na čijem uspostavljanju opštine mogu raditi zajedno sa civilnim i privatnim sektorom, stručnjacima i roditeljima.

„Predsjednik Žurić je podsjetio na riječi iz Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta da “čovječanstvo duguje djeci ono najbolje što ima“.

„Ova rečenica predstavlja imperativ da moramo definisati sve najpovoljnije uslove koje možemo ponuditi najmlađima, te u sakladu sa tim izgraditi održiv sistem prioriteta, koji će omogućiti da se taj cilj realizuje. Kao što smo saopštili u Lokalnom planu akcije za djecu, zaista osjećamo da je mjera odgovornosti prema djeci mjera naše odgovornosti prema sopstvenoj budućnosti“, kazao je Žurić i dodao da je tema nasilja nad djecom u porodici izuzetno značajna, ali isto toliko i složena kao i društveno pitanje i problem koji svi pojedinačno u svojim porodicama moramo rještavati.

Žurić je napomenuo da statistika dobijena istraživanjima o stepenu ugroženosti djece predstavlja smo opomenu, ali nikako nije pouzdan pokazatelj stanja u toj oblasti i istakao da se u svakom slučaju ovim problemom moramo baviti daleko energičnije i to ne samo sa pozicija zakona već i pozicija vaspitanja počev od predškolskog uzrasta.

Predstavnica NVO ,,Roditelji“ Lepa Žunjić kazala je značajno što građanima Bijelog Polja može da predstavi novi servis podrške SOS roditeljsku liniju.

"Mi smo ovu liniju otvorili u februaru ove godine u saradnji sa UNICEFOM. Roditeljstvo je uloga koja se uči i roditelji su suočeni sa velikim zadatkom, a to je da vaspitaju i utiču na rast i razvoj svoje djece. Malo je podrške roditeljima u Crnoj Gori, pa smo se odlučili da to bude SOS linija iz razloga što će biti dostupna svima, bez obzira u kojem gradu žive", kazala je Žunjić.

Bonus video: