NEĆE ODUSTATI DOK SE NAKNADE NE VRATE NA PRVOBITNI IZNOS

Majke najavile protest: U srijedu u 13 sati ispred Skupštine

Željka Savković iz Koordinacionog odbora korisnica saopštila je da su se majke odmorile i prikupile snagu. "Odlučile smo da prije Vaskršnjih praznika okupimo majke, nadamo se da su razmislile", rekla je Savković na konferenciji za medije.
0 komentar(a)
Željka Savković, Foto: Filip Roganović
Željka Savković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.02.2019. 01:42h

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece organizovaće u srijedu u 13 sati protest ispred Skupštine i, kako su poručile, neće odustati dok im naknade ne budu vraćene na prvobitni iznos.

Korisnice naknada pozvale su studente, nevladine organizacije, sindikate i političke lidere da im se pridruže na protestima u srijedu, i najavile da će organizovati proteste svakih 15 dana.

Željka Savković iz Koordinacionog odbora korisnica saopštila je da su se majke odmorile i prikupile snagu.

"Odlučile smo da prije Vaskršnjih praznika okupimo majke, nadamo se da su razmislile", rekla je Savković na konferenciji za medije.

Prema njenim riječima, nisu toliko bitne naknade, koliko kršenje zakona Crne Gore.

Milosava Radulović iz Nikšića kazala je da majke nikoga nijesu ucjenjivale kao što, kako je dodala, kaže premijer Duško Marković.

"Niti smo instruirane od opozicionih partija, već smo svjesne zloupotrebe nas, građanki Crne Gore, u predizbornoj godini, kao i činjenice da je vlast prekršila zakon koji nam je omogućio skromna primanja“, navela je Radulović.

Kako je kazala, to je probudilo njihov revolt i potrebu da to javnu kažu.

"Svi oni građani koji su svjesni ove činjenice neka nam se pridruže na protestima, ili neka i dalje ćute i čekaju da im se (Kemal) Purišić zahvali što nisu podržali žene pred Skupštinom i snose odgovornost za sudbinu svih građana Crne Gore u kojoj će se i dalje vršiti pritisci i kršiti zakon zarad interesa pojedinaca u vlasti", navela je Radulović.

Vesna Kljajić iz Kolašina pozvala je korisnice naknada da se, kako je rekla, probude. "Ne dozvolite da vas i dalje tlače zarad njihove koristi".

Ona je pozvala sve majke i slobodne ljude da im se pridruže na protestima u srijedu. „Ovo je zbog nas,vas i naše djece“

Biserka Femić iz Bara ocijenila je da su majke upotrijebljene i zloupotrijebljene u političke intrige pozicije vladajuće strukture i opozicije koja je godinama nemoćna da smijeni vlast, postale kolateralna šteta i jednih i drugih.

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece protestovale su od 2. do 27. marta zbog odluke države da smanji naknade. Desetak dana, 33 žene su protestovale i glađu.

Naknade za majke su uvedene Dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti iz jula, 2015, i iznosile su 70, odnosno 40 odsto prosječne zarade. Dodatno, naknade su tim zakonom bile definisane kao „doživotne“.

Skupština je krajem 2016. usvojila Izmjene i dopune Zakona, izbrisan je termin „doživotne“, te definisan fiksan iznos naknada, koje su umanjene za 21, odnosno 25 odsto – sa 336 na 264, odnosno sa 192 na 144 eura.

Ustavni sud je nedavno donio odluku da su Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su umanjene naknade majkama, u skladu su sa Ustavom.

Preporučujemo za Vas