Od Opštine Budva traže 200.000 eura, može i na rate

Navodni dug je nastao 2007. kada je kompanija potpisala ugovor i dala 115.000 eura Televiziji Budva za projekat “Budva live” koji nije realizovan...
108 pregleda 0 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.04.2017. 18:24h

Kompanija “Copyright“ ponovo tužbom traži da joj Opština Budva isplati 200.000 eura navodnog duga koji je preuzela od bivše Televizije Budva.

Novi zahtjev da se prinudno naplati potraživanje staro deceniju uslijedio je nakon što je u januaru Apelacioni sud odbacio tužbu Opštine da se poništi ugovor o preuzimanju duga koji su lokalna uprava, “Copyright“ i Radio Televizija Budva (RTB) zaključili 2015.

Na ročištu održanom prije nekoliko dana u Privrednom sudu, iz firme “Copyright“ istakli su da su spremni da otpišu nove kamate i da Opština dug otplati u ratama.

Navodni dug je nastao 2007. godine, kada je Televizija Budva, koja formalno još nije ugašena, zaključila ugovor sa preduzećem “Copyright” o realizaciji ljetnjeg turističkog projekta “Budva live“, vrijednog 115.000 eura. Ugovorom je “Copyright“ otkupila reklamni paket u televizijskom projektu koji nikada nije realizovan, a novac je legao na račun medijske kuće. Televizija nije vratila dug, “Copyright” je podnio tužbu, ali se niko od predstavnika medijske kuće nije pojavljivao na ročištima. Sud je 2011. presudio da je Televizije Budva dužna da plati 119.000 hiljada eura. Nakon pravosnažnosti presude, uslijedila je blokada računa Televizije Budva, što je potrajalo četiri godine.

U međuvremenu, odlukom Skupštine Opštine, došlo je do spajanja Televizije Budva i Radio Budva i formiranja javnog emitera RTB.

Novopostavljenom rukovodstvu RTB ostavljen je u „amanet“ ogroman dug Televizije.

Savjet RTB ovlastio je direktora da nađe rješenje, a pokušavala je i Opština, na šta je, kako osnivača, obavezuje i Statut.

Opština je 2015. prihvatila da preuzme dug koji je zbog kamata narastao na 198.000.

Preuzimanje duga koje je potpisao tadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović, njegov nasljednik Srđa Popović nije prihvatio.

On je u u februaru prošle godine podnio tužbu Privrednom sudu protiv RTB i firme “Copyright“, tražeći da se ugovor o preuzimanju duga proglasi ništavnim.

Privredni sud je u junu prošle godine odbio kao neosnovan zahtjev Opštine.

I Apelcioni sud u januaru je odbacio žalbu Opštine na presudu Privrednog suda.

Nakon toga, firma “Copyright“ ponovo presavija tabak, tražeći da Opština isplati dugovanje.

RTB već neko vrijeme nema direktora i glavnog urednika, a tek ove sedmice Skupština Opštine imenovala je članove Savjeta, koji bi ubrzo trebalo da imenuju v.d. direktora.

Firma “Copyright” je u proteklih osam mjeseci platila 724.000 eura novčane kazne i preknjižila 150.000 kvadrata zemlje na Opštinu po presudi Višeg suda i sporazuma o priznanju krivice koje je zaključila sa Specijalnim tužilaštvom, priznajući da je učestvovala u malverzacijama budvanske kriminalne grupe.

Račun TV Budva nije ugašen ni nakon tri godine

Iako je prije tri godine formirana RTB, račun Televizije Budva još nije ugašen i ona i dalje “živi”, kao privredni subjekat.

Novo rukovodstsvo RTB očekuje rješavanje brojnih problema, od nabavke i opravke tehnike, pa do osmišljavanja nove programske šeme, kako bi ispunili sve obaveze iz ugovora o finanisranju programskih sadržaja za koje će Opština ove godine da izdvoji 700.000 eura.

Bonus video: