Kontrolom ustanova uštedjeli 279.868 eura

U 2016. obnovljeni su ugovori i saradnja sa desetak ustanova u Srbiji, ali i sa turskom klinikom “Acibadem”
73 pregleda 0 komentar(a)
Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Luka Zeković
Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.04.2017. 14:10h

Fond za zdravstveno osiguranje lani je 165 puta kontrolisao zdravstvene ustanove sa kojima ima ugovor i nakon pronađenih nepravlnosti, umanjio fakture za 279.868 eura.

To piše u izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima Ministarstva zdravlja za prošlu godinu, sa izvještajem Fonda, a koji je prekjuče usvojila Vlada.

U dokumentu piše da je Fond u u 2016. nastavio da primjenjuje ograničenja broja kutija na mjesečnom nivou, za oko 150 ljekova koji se nalaze na Listi ljekova i koji su na teretu Fonda. Naglasili su da je usljed prekomjernog propisivanja ljekova nastavljeno praćenje. Iz Fonda podsjećaju da su u 2016. nastavili ugovornu saradnju sa određeniom brojem zdravstvenih ustanova u Srbiji - KC Srbije, Institutom Dedinje, Vojno-medicinskom akademijom, Institutom za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”, KBC “Zvezdara”, Institutom za neonatologiju i Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije, Dječjom klinikom u Tiršovoj, ginekološkom klinikom “Narodni front” i Kliničkim centrom Kragujevac.

U izvještaju piše da je saradnja nastavljena sa privatnom ustanovom “MB Gamma trade”, koja pruža najsavremenije metode liječenja iz oblasti očne protetike. Navodi se da je lani nastavljena i saradnja sa turskom bolnicom “Acibadem”. Tvrde da su tamo, u najvećem broju, upućivani pacijenti sa dijagnostičku uslugu PET skener, stereotaksične biopsije, presađivanja koštane srži i dijela jetre. U izvještaju piše da su nastavili poslovnu saradnju sa KC “Rebro” iz Zagreba, uglavnom iz oblasti transplantacija, ali i sa bolnicom “Malteset Krankenhaus St. Franziskus Hospital“ u Flensburgu, za hematoonkološke pacijente radi transplantacije koštane srži.

Prema podacima Direktorata za ekonomiku i projekte u zdravstvu pri Ministarstvu, krajem godine je u Registar upisano 778 privatnih zdravstvenih ustanova. Piše i da ukupna vrijednost donacija uručenih svim javnim zdravstvenim ustanovama u 2016. iznosi 2.716.371,85 eura.

Bonus video: