Ivanovića istražuju zbog plavog jezika

Navodi se da su Ivanović i saradnici odgovorni zbog neblagovremenog namjernog nepreduzimanja preventivnih mjera, te da ništa nijesu radili kada su se bolesti kvrgave kože i plavog jezika pojavile
105 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2017. 06:58h

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provjerava krivičnu prijavu glavne veterinarske inspektorke Mirjane Drašković protiv bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, u kojoj ga sumnjiči da nije preduzeo mjere za prevenciju zaraze kvrgave kože i plavog jezika.

Kada je došlo do zaraze, on je tajio da je mogao da je preduprijedi, navela je ona u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Navodi se da su Ivanović i saradnici odgovorni zbog neblagovremenog namjernog nepreduzimanja preventivnih mjera, te da ništa nijesu radili kada su se bolesti kvrgave kože i plavog jezika pojavile.

Ona u prijavi navodi da su Ivanović i drugi, kako bi prikrili šta su uradili, davali netačne informacije.

"Kao glavni veterinarski inspektor sam u pisanoj formi ukazivala na to šta treba da rade da do pojave bolesti ne dođe, a nakon pojave bolesti i medijski u korektnim, opominjućim izjavama, da bi odgovorni za svoje propuste optuživali druge. Valjda su očekivali da mogu, kao i do sada, da rade razne nepropisne stvari bez bilo kakve odgovornosti...", piše u prijavi Drašković.

Dodaje se i da su, umjesto da spriječe jednu bolest, osumnjičeni dozvolili i pojavu bolesti plavog jezika. Drašković navodi da je Ivanoviću bilo stalo samo do fotelje ministra i da je lično odredio ko će i na kojim pozicijama biti postavljen u Upravi. Drašković navodi da MPRR nema nijednog savjetnika ministra, doktora veterinarske medicine, diplomiranog veterinara, te da ima stočara, voćara, vinograda, ribara, ratara...

Ona je prijavu podnijela i protiv Ivanovićevog nasljednika Budumira Mugoše, Vesne Daković, direktorice Uprave za bezbjednot hrane, Sunčice Boljević, v.d. pomoćnice Uprave za veterinu, Biljane Blečić, v.d. pomoćnice Uprave za bezbjednost hrane, Dijane Čavić, pravnice u Ministarstvu. Specijalno tužilaštvo je nakon provjere, predmet proslijedilo podgoričkom osnovnom na postupanje.

Simović naložio vakcinaciju, šteta bila oko dva miliona eura

Vakcinacija goveda protiv bolesti plavog jezika na cijeloj teritoriji Crne Gore počela je juče, a uskoro počinje i vakcinacija ovaca, saopšteno je iz Ministartsva poljoprivrede.

Stalna vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože, predstavlja najbolju moguću prevenciju u suzbijanju tih bolesti, navodi se u saopštenju. Oni dodaju da je Vlada krajem 2016. “preduzela korake za preventivno djelovanje protiv bolesti kvrgave kože goveda i plavog jezika”.

Te bolesti su lani pričinile ogromnu štetu crnogorskim stočarima i troškove državi, u od skoro dva miliona eura, saopšteno je iz resora Milutina Simovića. Na preko 1.000 gazdinstava, izgubljeno je više od 600 grla goveda i oko 5.000 ovaca.

Galerija

Bonus video: