Položen kamen temeljac za izgradnju stambenih zgrada za izbjeglice

Projekat koji se relizuje u Beranama vrijedan je oko četiri miliona eura, od čega 3,5 miliona predstavlja stranu donaciju
183 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2017. 12:18h

Predstavnica Amasade SAD u Crnoj Gori Lesli Freriksen, ministar rada i socojalnog staranja Kemal Purišić i gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić položili su danas kamen temeljac za izgradnju stambenih zgrada za izbjeglice koje nalaze utočište u ovom gradu.

Izgradnja stambenih zgrada u naselju Rudeš u Beranama dio je regionalnog stambenog programa za zbrinjavanje izbjeglica koji se uz međunarodnu finansijsku podršku relaizuje na prostorima eks Jugoslavije.

Projekat koji se relizuje u Beranama vrijedan je oko četiri miliona eura, od čega 3,5 miliona predstavlja stranu donaciju.

Na svečanosti koja je ovom prilikom priređena gradonačelnik Berana je rekao da je ovaj grad bio širokog srca kada se radilo o prihvatanju izbjeglica sa ratom zahvaćenih prostora bivše Jugoslavije i da je u jednom trenutku svaki četvrti stanovnik Berana bio izbjeglica.

„Mnogi su produžili dalje, ali značajan dio je ostao sa nama da zajednički dijelimo sudbinu. Berane i na nivou regiona ima značajno veliki procenat izbjeglica, iako se ne možemo pohvaliti ekonomskim pokazateljima i reći da su ovdje ostali zbog veće mogućnosti za zapošljavanje. Prije sam sklon tezi da su ostali ovdje, jer su u Beranama od početka prihvaćeni kao svoji, što i jesu. Zato danas više ne možemo govoriti o ibjegličkoj populaciji, jer su u proteklih četvrt vijeka napravljene neraskidive prijateljske, kumovske, bračne i druge veze. Zato o beranskim raseljenim licima i ne želim da govorim drugačije, nego kao o dragim sugrađanima“ – rekao je Šćekić.

On je doda da postoji samo jedan faktor koji onemogućava njihovu potpunuintegraciju u Berane i Crnu Goru, a to je pitanje državljanstva.

„Koristim priliku da apelujem na nadležne državne organe da ulože dodatne napore po pitanju državljanstva, kako bi integracija raseljenih lica u crnogorsko društvo bila potpuna“ – kazao je Šćekić.

Prema njegovim riječi ma izgradnja stambenih zgrada i useljavenje „nije kraj brige o našim sugrađanima, nego odličan početak, početak nove borbe za pristojan život kome svi težimo“.

„Regionalni stambeni program koji sprovodi Banka Savjeta Evrope pokazuje se kao program konkretne pomoći, za koji svi imamo samo riječi hvale. Osim smještaja 94 vporodice, opština Berane će nakon oslobađanja naselčja na Rudešu dobiti i mogućnost za rješavanje stambenog pitanja za makar pedeset socijalno ugroženih porodica, što je dodatni značajan rezultat našeg projekta“ – rekao je Šćekić.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić objasnio je da je, osim projekta u Beranama, Regionalnim stambenim programom predviđena relaizacija više projekata u Crnoj Gori, kao što su izgradnja 62 stana u Nikšiću, izgradnja 120 stanova u Podgorici, izgradnja Doma za stara lica u Pljevljima, rekonstrukcija postojećim vojnioh objekata u Vojnom kompleksu Trebjesa za potrebe Doma za stara lica u Nikšiću, kupovina stanova u Herceg Novom, izgradnja pedeset gotovih kuća i dojela građevinskog materijala za 120 porodica.

„Radovi na sprovođenju ovog projekta u Beranama počeli su u decembru 2016. Godine i realizuju se u potpunosti predviđenom dinamikom, pa je tako Ministarstvo rad aio socijalnog staranja, nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, potpisalo ugovor sa izvođačem radova, konzorcijumom koji poredvodi DOO Eurozox, dok nadzor radova vrši DOO Ing invest.

Svečano polaganje kamena temeljca za projekat izgradnje devedeset četiri stana za izbjeglice u Beranama okupio je veliki broj domaćih i stranih zvaničnika.

Tako su se okupljenima obratili i šefica političko-ekonsmoskog odjeljenja u Američkoj ambasadi u Podgorici Leslie Freriksen, predstavnik CEB-a Igor Burazin, predstavnica UNHCR-a za Crnu Goru Roberta Montevecchi i zamjenik šefa misije OSCE za Crnu Goru Dan Redford.

Izraženo je uvjerenje da će projekat biri završen a godinu, i da će se svi okupiti na istom mjestu da predaju ključeve budućim stanarima.

Opština Berane je još prošle jeseni obezbjedila privremeni smještaj za porodice koje su stanovale u barakama na mjestu gdje će se izgraditi stanovi.

Ranije je najavljeno da će konkurs za buduće stanare stambenih jedinica u novim izbjegličkim zgradama biti objavljen polovinom ove godine.

Za 94 nova stana će moći da konkurišu raseljena lica iz bivših jugoslovenskih republika sa regulisanim statusom u Crnoj Gori i prebivalištem u Beranama.

Konačnu selekciju stanara će izvršiti mješovita komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja, Opštine Berane , UNHCR i OEBS.

Nakon useljenja raseljenih lica u nove stambene jedinice, Opština Berane će dobiti novih 90 stambenih jedinica u sadašnjim izbjegličkim naseljima Rudeš jedan i Rudeš dva za smještaj domicilnog stanovništva u stanju socijalne i stambene potrebe.

U Beranama i dalje utičište nalazi blizu četiri hiljade izbjeglica, što je vise nego u svim drugim gradovima na sjeveru zajedno. To je deset odsto ukupnog stanovništva ove sjeverne opštine.

Međunarodna zajednica je ranije u Beranama finansirala izgradnju tridesetak stanova za izbjeglice na brdu kod manastira Đurđevi stupovi, kao i još trideset kuća u naselju Riversajd.

Galerija

Bonus video: