"NAMJERA VLADE DA GRAD OSTANE NA LISTI UNESCO"

Zabranjena gradnja u Kotoru na šest mjeseci

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je objasnio da su odlučili da zaustave gradnju, odnosno izdavanje novih građevinskih dozvola na šest mjeseci, da bi dobili dugoročni benefit
100 pregleda 13 komentar(a)
Janko Ljumović, Foto: Gov.me
Janko Ljumović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 06.04.2017. 19:54h

Obustavljanje gradnje na šest mjeseci u Kotoru nije politički pritisak na novu lokalnu upravu, saopštio je ministar kulture, Janko Ljumović, navodeći da je namjera Vlade da taj grad ostane na listi UNESCO-a.

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić poručio je Vladi da njenu odluku o zabrani gradnje na zaštićenom području Kotora smatra političkim pritiskom i da će opštinska vlast „iskoristiti sva pravna sredstva da se odbrani od tog pritiska“.

Ljumović i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović su, na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, rekli da je Vlada odlučila da obustavi gradnju u Kotoru zbog najave UNESCO-a da će se taj grad brisati sa liste svjetske baštine, ukoliko se ne spriječi devastacija prostora.

"To je metodologija koja je direktno sadržana u odlukama Komiteta UNESCO u Istanbulu 2016. godine, koji je pretočen u Vladin Akcioni plan, a sve u funkciji i namjeri da Kotor ostane na listi zaštite UNESCO", saopštio je Ljumović.

Ljumović i Radulović su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića, na razgovor.

Kako je kazao Ljumović, važno je sprovođenje standarda kada je riječ o održivom razvoju zaštićenih područja.

"Logika samo jedne strane neće dovesti do kvalitetnog rješenja“, rekao je Ljumović.

Radulović je objasnio da su odlučili da zaustave gradnju, odnosno izdavanje novih građevinskih dozvola na šest mjeseci, da bi dobili dugoročni benefit.

"Ne razumijemo o kakvom pritisku se radi".

Radulović je naveo kako je potrebno zajedno pronaći rješenje, „kako bi izašli pred ljude iz UNESCO-a, i saopštili im da Kotor ostane na njihovoj listi“.

"Vjerujemo da to Kotor zaslužuje. Planovi su stavljeni van snage dok se ne donese integralni plan", kazao je Radulović.

Preporučujemo za Vas