Vujisić: Opština napravila slučaj bez presedana

On je napomenuo da je “poštovanje medijskih sloboda zagarantovano zakonsko pravo regulisano u Zakonom o elektronskim medijima, a informaciono društvo i mediji su jedno od otvorenih poglavlja u pregovorima Crne Gore za pristupanje EU"
101 pregleda 1 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.04.2017. 11:36h

Situacija u kojoj je lokalni javni emiter Radio Tivat ostao bez upravljačke strukture, direktora i Savjeta, je slučaj bez presedana i nešto što još nije viđeno na medijskom prostoru Crne Gore, ocijenio je Sindikat informativne, grafilke i izdavačke djelatnosti Crne Gore.

SO Tivat je prije dva dana, glasovima odbornika DPS, usvojila iznenadne ostavke dvoje članova Savjeta Radio Tivta bliskih toj partiji, čime je, uz ranije upražnjeno jedno mjesto u tom tijelu, petočlani Savjet “ostao” na samo dva validna čana. Na taj način rad Savjeta je blokiran u momentu kada se on morao izjašnjavati o tome hoće li ili ne, novi četvorogodišnji direktorski mandate povjeriti Draganu Popadiću. On je bio jedini kandidat na javnom konkursu koji je uredno sproveden do momenta odlučivanja Savjeta. Popadiću je u međuvremenu istekao dosadašnji mandat direktora, pa je Radio Tivat, sa blokiranim Savjetom, potpuno “obezglavljen”.

Naglašavajuči da je “svih ovih godina Radio Tivat predstavljao primjer za sve ostale lokalne radio stanice po standardima i nivou objektivnog izvještavanja i profesionalnosti”, Izvršni odbor Sindikata informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti Crne Gore, juče je saopštio da “upravo iz tih razloga i povjerenja auditorijuma, domaćim i međunarodnim nagradama i priznanjima, Radio Tivat je opravdao podršku osnivača – Opštine Tivat i zaslužio poziciju stabilnog finansiranja, sa čim se može pohvaliti malo lokalnih radio stanica, ali i regionalnih medijskih kuća u Crnoj Gori”.

“I kad je dostignut nivo po kome je Radio Tivat predstavljao rijedak pozitivni primjer za pohvalu čitave medijske zajednice, desio se neočekivani obrt epidemije naprasnih ostavki u Savjetu Radio Tivta čime je blokiran izbor direktora i ovaj Radio doveden u sivu zonu pravnog vakuuma. Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti Crne Gore ovim putem upozorava Opštinu Tivat kao osnivača Radio Tivta na obavezu da situaciju u kojoj se ova medijska kuća našla, vrati u zakonski okvir. To podrazumijeva hitno raspisivanje konkursa za nove članove Savjeta i njegovu zaštitu od očiglednih političkih pritisaka i upliva interesa stranaka”, stoji u reagovanju koga je potpisao predsjednik tog Sindikata Branko Vujisić.

On je napomenuo da je “poštovanje medijskih sloboda zagarantovano zakonsko pravo regulisano u Zakonom o elektronskim medijima, a informaciono društvo i mediji su jedno od otvorenih poglavlja u pregovorima Crne Gore za pristupanje EU.”

“Medijske slobode su pod posebnom lupom jer objektivnog i balansiranog novinarstva nema bez slobode izražavanja što decidno isključuje bilo koji oblik političkih pritisaka na organe upravljanja javnog servisa”, naveo je Vujisić obećavajući punu podršku Sindikata kojem je na čelu, kolegama iz Radio Tivta u zaštiti njihovih prava.

Bonus video: