U Urugvaju otkriven spomenik posvećen crnogorskim iseljenicima

"Danas u Urugvaju i nakon skoro 200 godina od dolaska prvih crnogorskih iseljenika, njihovi potomci vrijedno rade na očuvanju identiteta kroz razne projekte, među kojima je najznačajniji kurs crnogorskog jezika koji se održava već dvije godine u Montevideu", rekao je Šaranović
398 pregleda 23 komentar(a)
spomenik crnogorskim iseljenicima Urugvaj, Foto: Privatna arhiva
spomenik crnogorskim iseljenicima Urugvaj, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.04.2017. 13:56h

U gradu Karmelo u Urugvaju otkriven je spomenik posvećen crnogorskim iseljenicima koji su u velikoj mjeri doprinijeli razvoju ovog grada i Urugvaja uopšte.

Pripadnik najmlađe generacije crnogorske zajednice u Urugvaju Tomaš Šaranović, rekao je "Vijestima" da je ovim ujedno odata dužna trudu i naporima crnogorskih doseljenika,uloženim u izgradnju puteva, željezničkih pruga "i raznih građevina koje danas krase ulice ove države".

Otkrivanju spomenika su prisustvovali ambasador Crne Gore u Argentini Gordan Stojović, počasni konzul Crne Gore u Urugvaju Mario Klisić, vicekonzul za provinciju Santa Fe u Argentini Klaudio Petričević, predstavnici lokalnih vlasti u Karmelu, predsjednik Crnogorsko-Argentinske fondacije Milorad Mišo Krivokapić, predsjednik crnogorske zajednice u Montevideu Nikolas Klisić i veliki broj potomaka iseljenika iz Urugvaja i Argentine.

"Danas u Urugvaju i nakon skoro 200 godina od dolaska prvih crnogorskih iseljenika, njihovi potomci vrijedno rade na očuvanju identiteta kroz razne projekte, među kojima je najznačajniji kurs crnogorskog jezika koji se održava već dvije godine u Montevideu", zaključio je Šaranović.

On je podsjetio da su se Crnogorci počeli doseljavati u Karmelo početkom XX vijeka "i to uglavnom iz Bratonožića, Kuča i Pipera".

Bonus video: