Sin gradonačelnika Rožaja državljanin BiH, u MUP-u ćute

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da se ono gubi po sili zakona, ukoliko je punoljetni crnogorski državljanin dobrovoljno stekao državljanstvo druge države
223 pregleda 55 komentar(a)
Dženis Nurković, Foto: Facebook
Dženis Nurković, Foto: Facebook
Ažurirano: 05.04.2017. 13:38h

Dženis Nurković, sin gradonačelnika Rožaja Ejupa Nurkovića, ima državljanstvo BiH, a iz MUP-a odbijaju da odgovore da li je i dalje crnogorski državljanin.

Nurkoviću je državljanstvo BiH odobreno 14. juna 2016. godine, na sjednici Vijeća ministara, prema Zakonu o bosanskom državljanstvu, kao osoba čija “naturalizacija je od naročite koristi za BiH“, piše u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

On je crnogorsko državljanstvo stekao po mjestu rođenja.

Crna Gora ni sa jednom zemljom nema potpisan bilaterarni sporazum o dvojnom državljanstvu.

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da se ono gubi po sili zakona, ukoliko je punoljetni crnogorski državljanin dobrovoljno stekao državljanstvo druge države.

Po istom zakonu postupak za brisanje iz knjige crnogorskih državljana je dužan pokrenuti „nadležni organ po službenoj dužnosti, nakon saznanja o činjenicama“ sticanja državljanstva druge države.

Nurković nije odgovorio na telefonski poziv, mejl, sms i vajber poruku, pa su “Vijesti“ ostale uskraćene za odgovore na pitanja, između ostalih i kada je tražio prijem u bosansko državljanstvo, da li je tada tražio otpust iz crnogorskog i da li zna da Crna Gora ne priznaje dvojno državljanstvo.

Od prošle sedmice iz MUP-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, odnosno pojasnili da li postoje izuzeci u kojima je dvojno državljanstvo moguće, ukoliko Crna Gora nema potpisane bilaterarne sporazume.

Nijesu odgovorili šta se u tim slučajevima preduzima i da li imaju saznanja da Nurković ima dvojno državljanstvo, što je javno objavljeno na sajtu Vijeća ministara BiH.

Nurković je zaposlen kao menadžer u Ski centru “Hajla“ čiji je osnovač Opština.

Zahtjev je morao da podnese

Zakon o državljanstvu BiH predviđa da odluku o sticanju bosanskog državljanstva donosi Ministarstvo civilnih poslova, a da Vijeće ministara konsenzusom može donijeti tu odluku “ako se u pojedinačnim slučajevima naturalizacija lica smatra od naročite koristi” za BiH.

U tim slučajevima, propisuje bosanski zakon, podnosilac zahtjeva ne mora da se odrekne ili na neki drugi način izgubi svoje ranije državljanstvo.

U oba slučaja, neophodno je podnijeti zahtjev za prijem u bosansko državljanstvo.

Bonus video: