Spriječeno da neko uzme milione od nove prve pomoći

Šegrt propisao Pravilnik, njegovu primjenu naredio Stojanović, a firma Dvoržaka mogla je po tom osnovu da zaradi milione
1971 pregleda 48 komentar(a)
prva pomoć, Foto: Zoran Đurić
prva pomoć, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.04.2017. 06:59h

Vozači ne moraju u automobilima da imaju nove komplete za prvu pomoć koji koštaju 20-ak eura, jer je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić zahtijevao da se takav nalog Uprave policije povuče, potvrđeno je “Vijestima” u Vladi.

Nuhodžić je u ponedjeljak tražio od menadžmenta Uprave policije da povuče uputstva centrima za tehnički pregled vozila, prema kojima je uslov za registrovanje automobila bio da građani imaju novi komplet prve pomoć.

Centri za tehnički pregled dobili su 9. marta nalog direktora policije Slavka Stojanovića da traže prvu pomoć čiji je sadržaj uslovio Pravilnik Ministarstva zdravlja od 30. septembra 2015. godine.

Iz MUP-a je juče i zvanično potvrđeno “Vijestima” da ne postoji obaveza nabavljanja novih kompleta, već je dovoljna dopuna postojećih.

Razlika između novog i starog kompleta je samo u izotermalnom prekrivaču i vrećici za odlaganje smeća.

“Ministar Nuhodžić je tražio povlačenje zahtjeva da građani moraju imati ove komplete prve pomoći, cijeneći da je dovoljan postojeći ili njegova dopuna, ukoliko nešto fali. Njegova poruka je da nema potrebe da se građani izlažu dodatnom trošku, a posebno ne mogu da se uslovljavaju od koga da kupuju prvu pomoć”, saznaju “Vijesti”.

Pravilnik za jednu firmu

Pravilnik o sadržaju kompleta prve pomoći potpisao je bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt. U njemu piše da na pakovanjima prve pomoći treba da stoji natpis "Komplet za prvu pomoć", sa oznakom proizvođača, datumom proizvodnje i brojem serije.

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), čija je to nadležnost, je u Registar medicinskih sredstava upisala dva kompleta prve pomoći koji ispunjavaju uslove iz Pravilnika Ministarstva. To su kompleti bosanskog “Saniteksa” i srbijanske “Galenike”.

Jedini distributer ovih kompleta je beranska firma "IG Pharma". S obzirom da u Crnoj Gori ima 220 hiljada registrovanih automobila, oni su od toga mogli zaraditi više miliona eura.

Vlasnik te firme je, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), biznismen Borislav Dvoržak, koji je vlasnik više kafića i hotela u Beranama.

Njegovo ime dospjelo je u javnost kada je HTP Berane, nekadašnju kompanija bez gubitaka, u martu 2003. godine privatizovalo do tada nepoznato preduzeće Euroturist GMBH, čiji je direktor bio Borislav Dvoržak. Njegov šura

Izudin Gušmirović bio je predsjednik Odbora direktora firme Slomont turist, koja je takođe bila uključena u privatizaciju HTP Berane. Porodica Gušmirović danas ima lanac apoteka u Beranama i Bijelom Polju.

Agencija za ljekove upisala je kao nosioce prava kompleta prve pomoći podgoričke firme "Danlab"( za Sanietks), dok je za Galeniku upisana "Medica", čiji je suvlasnik Budimir Stanišić, bivši direktor javne apotekarske ustanove "Montefarm".

Rasturio HTP, pa kupio Bistro i Bis

Borislav Dvoržak je u Beranama vlasnik kafeterija Bistro i Bis, a kafić ima i u Podgorici. Sve to je otvorio je nakon što je privatizovao i rasturio HTP u ovom gradu, koje se u CDA jos vodi na firmu Euriturist GMBH, čiji je Dvoržak direktor. Više nezvaničnih izvora potvrdilo je da Aco Đukanović posjećuje te lokale, a njegova Prva banka je prije dvije godine tužila Dvoržakovog poslovnog partnera Damjana Hostu zbog nevraćenog kredita.

Hosta je navodno bio umiješan u brojne brokerske prevare u Sloveniji I Crnoj Gori. Dvoržak je navodno u Sloveniji nedavno otvorio firmu za trgovinu ljekovima. I pored brojnih krivičnih prijava bivših radnika HTP Berane, za tu privatizaciju niko nikada nije odgovarao. T. S.

Prva pomoć jeftinija u Srbiji i BiH

Pakovanja prve pomoći se mogu naći na benzinskim pumpama i auto-šopovima. “Saniteksov” komplet košta 18, a “Galenikin” 22 eura. To je znatno skuplje nego što se mogu kupiti u matičnim zemljama. Saniteksov komplet u Bosni i Hercegovini košta 10 konvertabilnih marka, odnosno pet eura, dok Galenikin u Srbiji košta 1.299 dinara, odnosno oko 13 eura.

Komplet prve pomoći mora da sadrži: dvije samoljepljive elastične trake, tri komada sterilnog prvog zavoja, sterilnu gazu, dva zavoja za opekotine, aluplast za opekotine, dva kaliko zavoja, izotermički prekrivač, zakrivljene makaze sa zaobljenim vrhom, tri sterilne komprese od gaze, osam adhezilnih zavojnih materijala, flaster na kalemu, dvije pamučne trougaone marame, 4 rukavice za jednokratnu upotrebu, PVC vreću za odlaganje otpada, uputstvo o pružanju prve pomoći i pakovanje.

Na tehničkom ne gledaju sadržaj kutije

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, za neposjedovanje prve pomoći propisana je kazna od 30 do 60 eura. “Tehnički pregled obuhvata provjeru ispravnosti svih uređaja, kao i kontrolu obavezne opreme, u koju spada i kutija prve pomoći. Međutim, prilikom tehničkog pregleda ne vrši se provjera sadržaja postojećih kompleta (koji su u najvećem broju slučajeva zapakovani), već samo da li ih vozilo posjeduje”, odgovor je MUP-a.

Bonus video: