Djeca stižu sjutra, u komšiluku nezadovoljni

Opština je pronašla čak devet prostora za Centar, ali nijedan nisu uspjeli da zakupe zbog protesta i opstrukcije komšija...
77 pregleda 1 komentar(a)
Dnevni centar Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Dnevni centar Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.04.2017. 18:06h

Javna ustanova Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju nastavlja sa radom u Heceg Novom nakon osmomjesečne pauze.

Adaptaciju novih prostorija u naselju Topla omogućila je Opština, uz pomoć Nevladine organizacije “Meritum”. Zaposleni su već na radnim mjestima, a sjutra bi trebalo da počnu da rade i sa korisnicima.

Potpredsjednik Opštine Dragan Janković kazao je juče da je lokalna uprava duži period pokušavala da pronađe adekvatno rješenje za rad ustanove.

On je na konferenciji za medije rekao da je bilo pronađeno čak devet lokacija - prostora, ali da nijedan nisu uspjeli da zakupe zbog protesta i opstrukcije komšija.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su se i sadašnje komšije bunile zbog novih stanara.

Janković je istakao da su prostorije na Toploj privremeno rješenje i da će lokalna uprava nastojati da trajno riješi to pitanje.

Sekretar za društvene djelatnosti i sport Vladimir Dželetović kazao je da su u konačnom uspjeli da pronađu prostor koji se može urediti u skladu sa pravilnikom o minimalnim uslovima za smještaj djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

U oko 150 kvadratnih metara prostora boraviće 14 korisnika.

Dnevni centar morao je da iseli iz zgrade u Igalu, zadužbini Nikole Nika Ukropine, u avgustu prošle godine, jer je vrtić “Naša radost”, vlasnik prostora, tu je smjestio nekoliko vaspitnih grupa nakon što je njihov objekat na Savini oštećen u klizištu.

“Otkrili smo da je zatvaranje Dnevnog centra u julu 2016. godine stvorilo ogromnu prazninu u životima porodica koje ulažu ogromne napore da brinu za svoju decu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Upoznali smo se sa većinom roditelja i staratelja i odlučni smo da im pomognemo da obezbijede najbolja moguća rješenja za svoje porodice”, rekla je Meri Borojević iz NVO Meritum.

Lin Montgomeri iz NVO Meritum je istakla da je inkluzija djece, tinejdžera i odraslih sa smetnjama i teškoćama u razvoju dugotrajan proces, koji ne znači samo imati Dnevni centar, već podrazumijeva prihvatanje svake vrste različitosti u društvu.

Inspektori već izrekli nekoliko kazni

Dnevni centar još nije ni primio korisnike, a već se suočio sa nekoliko kazni i upozorenja.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, inspektori su posjetili Centar prije nekoliko dana, na osnovu anonimne prijave.

Između ostalog, navodno je utvrđeno da Dnevni centar nema licencu za rad, a prostor upotrebnu dozvolu. Dželetović je kazao da nijedan Dnevni centar u Crnoj Gori nema licencu za rad i da to tek treba sistemski da se riješi, a da stambeni objekat ima upotrebnu dozvolu. Za prostor nije pribavljena nova upotrebna dozvola, već je namjena definisana kao “poslovni prostor”.

Bonus video: