Market moraju da grade iz dva dijela

Inspektor je naredio da se dokument dopuni u skladu sa važećim Detaljnim urbanističkim planom Podkošljun
82 pregleda 2 komentar(a)
Laković SPC, Foto: Vuk Lajović
Laković SPC, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.04.2017. 17:46h

Urbanistički inspektor osporio je urbanističko-tehničke uslove (UTU) koje je budvanksi Sekretarijat za urbanizam izdao podgoričkoj kompaniji Hard diskon Laković za gradnju velikog supermarketa na zemlji SPC.

Inspektor je naredio da se dokument dopuni u skladu sa važećim Detaljnim urbanističkim planom (DUP) Podkošljun, kojim nije predviđeno da se na parceli u vlasništvu crkve Sv. Petke, neposredno uz gradsku kapelu, gradi jedinstveni objekat, već dvije zgrade koje razdvaja saobraćajnica. Ukazao je da je Opština odobrila da se na parceli gradi jedinstveni poslovno-trgovači kompleks od 1.492 kvadrata, što, kako tvrde, nije predviđeno planom. Opština je Mitropoliji SPC ucrtala dvije poslovno-stambene zgrade i saobraćajnicu. SPC i Laković prethodno su zaključili ugovor po kome je, kako se nezvanično pominje, podgorički trgovački lanac zakupio zemlju na gradskoj zaobilaznici na 10 godina za navodno milionski iznos.

SPC važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi. Osim zemljišnog kompleksa kod crkve Sv. Petke, vlasnik je 30 hektara zemlje u Buljarici, na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata, a u Bečićima 23.000. Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22.000 kvadrata, Brajići gdje je parcela od 18.000 metara kvadratnih i Mažići - oko 6.000. SPC i u Starom gradu ima oko 3.000 kvadrata

SPC je na imanju crkve Sv. Petke prije više od deceniju izgradila hotel “Podostrog“ i dvije petospratne zgrade. Hotel je još u vlasništvu crkve i godinama se rentira, a crkva je vlasnik 21 stana u dvjema stambenim zgradama.

Bonus video: