Za Vilu Medin traže 1,6 miliona

Milionski dugogodišnji spor pred kotorskim Osnovnim sudom, dodijeljen novom sudiji
88 pregleda 0 komentar(a)
vila Medin, Foto: Vuk Lajović
vila Medin, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.04.2017. 20:07h

Narodna banka Srbije ne odustaje da joj Opština Budva isplati 1,6 miliona eura, na ime nacionalizacije nekadašnjeg njihovog odmarališta, zgrade bivšeg Službe društevnog knjigovodstva Jugoslavije u budvanskom Starom gradu.

Milionski dugogodišnji spor koji se vodi pred kotorskim Osnovnim sudom, dodijeljen je novom sudiji, Darki Vukanić, a posljednje ročište održano u petak, nije donijelo pomake.

I dok Narodna banka tvrdi da joj Opština na ime nacionalizacije mora isplatiti milionsku svotu, dotle lokalna uprava se uzda u nalaz vještaka geodetske struke, da je pomenuta zgrada koja je nekada bila odmaralište porušena u zemljotresu, a nova je izgrađena na drugoj parceli.

Odmaralište je bilo u nekadašnjoj Vili Medin , najluksuznijem zdanju u Starom gradu, koje je država Jugoslavija, nakon Drugog svjetskog rata nacionalizovala od starobudvanske porodice Medin . Vila dobija novog gazdu-Narodnu banku Jugoslavije, koja je pretvara u odmaralište svojih radnika zaposlenih u Službi društvenog knjigovodstva. Razorni zemljotres ruši odmaralište, nakon čega slijedi obnova kompletnog Staroga grada, pa i vile.

Slijedi nova nacionalizacija, 1988, kada je zgradu preuzela Opština Budva, a gazdovanje povjerila radnoj organizaciji “Stari grad“.

Zgrada godinama nije u upotrebi, iako se nalazi u samom srcu Staroga rada. Jednim dijelom je okrenuta ka plaži Brijeg od Budve, poznatije kao Ričardova glava, a na drugoj strani ka Trgu pjesnika.

Nekadašnja Vila Medin izgrađena je 1939. i bila je moderno odmaralište koje je raspolagalo sa 22 sobe i 38 kreveta

“Narodna banka Srbije zahtijeva od kotorskog Osnovnog suda, pred kojim se vodi spor, da utvrdi da, kao pravni sljedbenik Službe društvenog knjigovodstva u Srbiji-centrale u Beogradu, na osnovu rješenja o eksproprijaciji Opštine Budva, Opštinskog odjeljenja za urbanizam, komunalno-stambene poslove i katastar od 5. novembra 1988, ima pravo da mu Opština Budva, kao pravni sljedbenik korisnika eksproprijacije RO „Stari grad“ isplati naknadu za eksproprisanu katastarasku parcelu, parc. 2791 KO Budva, u površini od 134, 237 i 100 kvadrata, od 1.648.483,64 eura“, navodi se u godišnjem izvještaju Sekretarijata za pravnu zaštitu Opštine Budva.

Opština je uložila prigovor zastarjelosti potraživanja, kao i da je tužbeni zahtjev previsoko postavljen.

Protiv Opštine se vode sporovi “teški” 55 miliona eura

Protiv Opštine Budva vodi se više od stotinu raznih sudskih sporova pred crnogorskim sudovima, koji su ukupno ” teški” nevjerovatnih 55 miliona eura. To je najveće breme sa kojim se suočava nova gradska uprava, jer su brojni sudski sporovi tokom minulih godina završavali negativno po Opštinu. Na taj način su se milioni eura izlivali iz opštinska kase, a račun grada bio blokiran.

Da su tužbeni zahtjevi ozbiljna prijetnja za finansijsko funkcionisanje metrpole turizma, jasno je u svome izvještaju o reviziji završnog računa za 2015. upozorila i Državna revizorska institucija.

Od ukupnog iznosa tužbenih zahtjeva 36.922.171 eura se odnosi na tužbe građana, dok 18.809.755 na kompanije .

Bonus video: