Šehović: Opštine i donatori svugdje da pomažu državi

Šehović je pohvalio tivatski recept u kome lokalna uprava i brojni donatori podržavaju ovdašnje škole supstituišući ono što bi u te obrazovne ustanove trebalo da ulaže država koja po zakonu, brine o prosvjeti.
127 pregleda 0 komentar(a)
Damir Šehović, posjeta, Tivat, Foto: Siniša Luković
Damir Šehović, posjeta, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.04.2017. 13:21h

Ministar prosvjete Damir Šehović (Socijaldemokrate) i gradonačelnica Tivta Snežana Matijević (DPS), dobili su danas zahvalnice na svečanosti u Mješovitoj srednoj školi "Mladost" u Tivtu, na kojoj je ozvaničnen završetak investicije generalne rekonstrukcije sistema za zagrijavanje te i obližnje OŠ "Drago Milović".

U rekonstrukciju sistema koji je bio van funkcije godinama,zbog čega se smrzavalo preko 2.000 učenika u dvije najveće škole u "crnogorskom Monte Karlu“ kako političari iz Vlade rado nazivaju Tivat, Ministastvo prosvjete i Opština uložili su skoro 200 hiljada eura.

Radovi su obavljani od septembra prošle do marta ove godine, fazno, kako ne bi ometali nastavni proces.

"Učenici i zaposleni od ove godine borave u toplom i prijatnom školskom ambijentu zahvaljujući detaljnoj rekonstrukciji grejnog sistema koju su u omjeru 50:50 posto finansirali Ministarstvo i Opština. Izdvajanjem značajnih sredstava riješen je dugogodišnji problem lošeg grijanja", kazala je direktorica SMŠ "Mladost" Jovanka Vujačić dodajući da je za izradu projektne dokumentacije kompanija Luštica Development iz Tivta donirala šest hiljada eura.

Osim Šehoviću i Matijevićki, ona je danas zahvalnice uručila i predstavnicima Luštice Development i Porto Montenegra koje redovno pomažu rad tivatskih škola.

"Ja sam ponosan na svako unapređenje sistema, pa i na ovo koje je vrijedno 200 hiljada eura i ponosan sam na to što smo zajedno sa predstavnicima Opštine, bili u prilici da to prepoznamo kao jedan od naših prioriteta i da taj projekat uspješno završimo. Nadam se da se i vi radujete zbog toga", odgovorio je Šehović na pitanje "Vijesti" što o ozbiljnosti crnogorskog prosvjetnog sistema govori činjenica da dobija zahvalnicu zato što u 21.vijeku dvije škole sa preko 2.000 đaka, imaju grijanje.

On je pohvalio tivatski recept u kome lokalna uprava i brojni donatori podržavaju ovdašnje škole supstituišući ono što bi u te obrazovne ustanove trebalo da ulaže država koja po zakonu, brine o prosvjeti.

"Obrazovanje nije posao samo ministarstva, obrazovanje je posao svih nas i u tom smislu du dobrodošle inicijative koje dobijamo i od opština i od kompanija koje posluju u Crnoj Gori, a koje prepoznaju potrebu da i oni učestvuju i u finansijskom i u logističkom smislu u sistemu obrazovanja. Ja u tome ne vidim ništa problematično. Naprotiv, želio bih da ohrabrim društveno odgovorne kompanije da i ubuduće u čitavoj Crnoj Gori u pratnerstvu sa opštinama realizuju projekte od kojih korsiti kogu imati svi", istakao je Šehović dodajući da će državni prosvjetni sistem "na takav način nastojati da funcioniše i u narednom peridou".

"Nije tajna da je ulaganje u obrazovanje najisplativiji vid ulaganja, a država ulaže onoliko koliko može. Svaka kontribucija od opština i od privatnog sektora je dobrodošla i ne vjerujem da smo po tome jedistveni u svijetu", kazao je Šehović.

Na pitanje "Vijesti" zašto opštine treba da mimo svojih zakonskih obaveza, ulažu u prosvjetu koja je državna nadležnost, a da se pritom lokalne uprave uopšte ne pitaju oko imenovanja rukovodstva škola koje je potpuno centralizovano, kazao da će to biti riješeno novim Zakonom o obrazovanju koji je u proceduri.

Na podjsećanje da je njegov prethodnik Predrag Bošković (DPS) prije dvije godine obećao 50.000 eura za sanaciju krova OŠ "Branko Brinić" u Radovićima koji i dalje nije saniran, Šehović je kazao da su "sredstva obezbijeđena".

"Računam da ćemo u partnerstvu sa Opštinom ili smao u izvedbi Mnistarstva prosvjete uspjeti da to pitanje u vrlo kratkom roku riješimo.

"On je obišao sve školske objekte u Tivtu ali se nije želio izjašnjavati da li je opravdan zahtjev rukovodstva OŠ "Drago Milović" da se u Donjoj Lastvi izgradi nova školska zgrada za područno odjeljenje te škole koje radi u montažnoj baraci iz 1980.

Sa predstavnicima Luštice Development on je danas razgovarao i o izgradnji novog školskog objekta na području budućeg turističkog grada LušticaBay u Krtolima.

Gradonačelnica daje iz lokalne kase, ali neće o tome

"Opština Tivat ide krupnim koracima naprijed i jedna je od prepoznatljivih u Crnoj Gori. Sa ministriom smo danas obišli sve obrazovne ustanove u gradu, sagledali stanje na terenu i vidjeli što je ono što u narednom periodu stoji kao zadatak pred nas i Ministarstvo prosvjete. Drago mi je da imamo razumijevanje Ministarstva i podršku nama kao Opštini, te da ćemo i dalje gledati da zajedničkim ulaganjima riješavamo prioritete", kazala je Matijević.

Ona međutim, nije konkretno odgovorila na pitanje zašto Tivćani dva puta plaćaju porez iz kojeg se finansira prosvjeta – državi koja bi to isključivo trebala da radi i Opštini koja iz tog novca bez zakonske obaveze, obavlja državni posao u školama.

Luštica Development gradi novu školu

Dragana Bećirović iz menadžmenta kompanije Luštica Development kazala je da su sa Šehovićem razgovarali o njihovim planovima da u sklopu rizorta Luštica Bay izgrade novu školu.

"Vjerujemo da će u tom smislu, naša saradnja sa Ministarstvom prosvjete dovesti do stvaranja najboljeg modela koji će biti u interesu cijelog prosvjetnog sistema Crne Gore, ali i stanovnika Krtola i luštičkog poluistva, kao i naših klijenata – stanovnika novog grada Luštica bay, kako bi taj novi obratzovni objekat ispunio očekivanja svih", istakla je Bećirović

Bonus video: