CRNVO: Vlada da hitno povuče predložene zakone o NVO i igrama na sreću

U CRNVO su, prema riječima izvršne direktorke Ane Novaković, nezadovoljni načinom na koji je Vlada usvojila predložene izmjene zakona o nevladinim organizacijama i igrama na sreću i smatraju da nijesu u interesu nevladinog sektora
83 pregleda 2 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: PR Centar
Ana Novaković, Foto: PR Centar
Ažurirano: 03.04.2017. 10:50h

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) pozvao je Vladu da hitno povuče iz procedure predložene zakone o nevladinim organizacijama (NVO) i igrama na sreću i da na osnovu analiza i suštinske razmjene mišljenja sa NVO po tom pitanju, donese sistemska rješenja.

U CRNVO su, prema riječima izvršne direktorke Ane Novaković, nezadovoljni načinom na koji je Vlada usvojila predložene izmjene zakona o nevladinim organizacijama i igrama na sreću i smatraju da nijesu u interesu nevladinog sektora.

"Utvrđivanjem ovakvih rješenja na poslednjoj sjednici, Vlada je još jednom, nakon pet godina čekanja, propustila priliku da pitanje finansiranja projekata NVO riješi na sistemski i održiv način", navela je Novaković u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Ona je rekla da u CRNVO posebno osuđuju način na koji je utvrđen predlog Zakona o igrama na sreću.

Novaković je kazala da je Ministarstvo finansija bilo obavezno da u radnu grupu za pripremu ovog zakona omogući učešće predstavnika NVO, jer se na osnovu ovog zakona godinama finansiraju projekti NVO iz šest oblasti od javnog interesa.

"Ministarstvo se oglušilo o ovu obavezu, pa je zakon o igrama na sreću opet urađen iza zatvorenih vrata i taj predlog je utvrđen na sjednici Vlade. Očekivano, isključivanjem NVO iz procesa izrade, Ministarstvo finansija je braneći interese pojedinih grupacija, a ne javni interes, ukinulo mogućnost finansiranja projekata NVO iz šest oblasti, odnosno Fond od igara na sreću", rekla je Novaković.

Ona je istakla da je takva odluka nije iznenadila CRNVO, već, kako je navela, potvrdila višegodišnji ignorantski odnos Ministarstva finansija prema nevladinom sektoru, kao i činjenicu da taj resor ne brine o budžetu države već o interesima pojedinih priređivača od igara na sreću.

Prema njenim riječima, NVO su morale dobiti priliku da se ovoj odluci izjasne, bez obzira na to kakav je njihov stav.

Novaković je kazala da zabrinjava kako je Vlada mogla da razmatra tekst zakona koji nije prošao kroz procedure konsultacija javnosti koje su propisane aktima Vlade.

"Na ovaj način Vlada je poslala poruku i ostalim organima državne uprave da slobodno pripremaju zakone, strategije i druga dokumenta u svojim kabinetima, bez ikakve otvorenosti za javnost, te da će takvi predlozi biti potvrđeni efikasno i bez potpitanja", ocijenila je Novaković.

Ona smatra da je, kada je riječ o izmjenama zakona o NVO, Vlada ponovila svoju praksu prihvatanja onih predloga od nevladinog sektora koji ne utiču direktno na iznose koji će se investirati u projekte nevladinih organizacija.

"Određeni broj sugestija nevladinog sektora koji se odnosi na sistem finansiranja i procedure je prihvaćen, ali takav model nema nikakvog smisla ukoliko će se za projekte od javnog interesa izdvajati 0,2 odsto tekućeg godišnjeg budžeta, kako je predviđeno", smatra Novaković.

Ona je ocijenia da je 0,1 odsto budžeta predviđeno za kofinansiranje projekta NVO podržanih od Evropske unije.

"Svaka računica dovodi do toga da je sa 0,2 odsto sredstava od tekućeg budžeta predviđeni sistem finansiranja neodrživ", rekla je Novaković.

Prema njenim riječima, da je bilo ko u Vladi ozbiljno razmatrao predloge nevladinog sektora, bilo bi jasno da oni podrazumijevaju i traženi iznos od najmanje jedan odsto tekućeg godišnjeg budžeta.

"Ako to nije bilo prihvatljivo za Vladu, onda je bilo jedino odgovorno dati kvalitetnu argumentaciju, ne samo za smanjenje ovog iznosa već i predlog drugog modela i načina finansiranja koji bi bio sistemski i održiv. Nažalost, nikakav predlog takve vrste nije iniciran od Vlade", ocijenila je Novaković.

Ona je kazala da je donošenje oba zakona potvrdilo da je nevladin sektor, projekti, programi i servisi koji se realizuju od NVO sporedna stvar za donosioce odluka u državi.

Bonus video: