Geografija za svakodnevni život na novom sajtu

Nedostatak pravih i pouzdanih informacija na internetu iz oblasti geografije i popularizacija ciljevi su sajta
753 pregleda 1 komentar(a)
geografija
geografija
Ažurirano: 02.04.2017. 19:10h

Da li ste znali da je đavolji vjetar suv vjetar koji duva u centralnoj Kaliforniji brzinom od 80 kilometara na čas ili više, da Bocvana ima jedan od najbogatijih rudnika dijamanata na svijetu, da je Tuban sjajna zvijezda u sazviježđu Zmaja, da je Panama jedino mjesto na svijetu na kojem možete posmatrati kako Sunce izlazi na Tihom a zalazi na Atlantskom okeanu, da Dominikanci ne puše cigarete iako je Dominikanska Republika jedna od najvećih izvoznika cigareta…

O tome, ali i o još hiljadu drugih stvari iz oblasti nacionalne i svjetske geografije, možete naći na sajtu geografijazasve.me koji je nedavno kreirala grupa studenata i onih koji su već završili geografiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

“Željeli smo da stvorimo ambijent i prostor da geografi prezentuju svoje znanje. Nedostatak pravih i pouzdanih informacija na internetu iz oblasti geografije, nedovoljno znanje javnosti o značaju geografije za svakodnevni život, kao i činjenice da geografi nakon završenih studija mogu da se zapošljavaju samo u prosvjeti, samo su neki od razloga koji su uticali na stvaranje ideje i projekta ’Geografija za sve’“, kaže za „Vijesti“ Ivan Mijanović, jedan od krivaca što su ljubitelji geografije i oni kojima je to posao dobili svoj kutak.

On, Goran Mastilović i Ana Mijanović su u decembru pokrenuli istoimenu Fejsbuk stranicu koja je, nakon tri mjeseca rada, prerasla u ozbiljniji projekat - sajt.

Sajt je podijeljen u tri dijela - “Prouči, nauči, poduči”, “Brza geografija” i “Crna Gora”, a u okviru svake teme postoje kategorije.

“Ne bavimo se svim temama koje su sastavni dio geografije, već samo temama iz oblasti geologije, geomorfologije, klimatologije, hidrologije, pedologije i regionalne geografije. Jedna od tema kojom se bavimo, a koja privlači veliku pažnju javnosti, jeste i ’Brza geografija’, u okviru koje trenutno obrađujemo države svijeta i dajemo neke bitne informacije“, kaže Mijanović.

Najvažniji dio njihovog interesovanja je Crna Gora. Svjesni su, kako je kazao, činjenice da je dobar dio javnosti upoznat sa podacima, stvarima, pojavama i objektima koji ih okružuju, dok informacije o drugim predjelima Crne Gore mogu naći na internetu. Nažalost, često se dešava da dobar dio tih informacija nije tačan.

„Zbog toga smo uzeli kao svoju obavezu da javnosti prezentujemo tekstove koji se tiču Crne Gore, a kao sastavni dio tekstova su i fotografije čiji smo autori ili mi ili neko od naših kolega. Prilikom izrade sadržaja sajta koristimo relevantne izvore, kao što su knjige napisane od strane naših profesora i profesora i istraživača sa fakulteta iz susjednih zemalja i svijeta“, ističe Mijanović.

Sajt je, prema njegovim riječima, ujedno prilika da javnost, lokalnu i državnu administraciju, upoznaju sa činjenicom da su geografi spremni i stručni da obavljaju različite vrste poslova u sferi poljoprivrede, šumarstva, turizma, prostornog planiranja, zaštite životne sredine...

U istraživanju i radu sajta pored Mijanovića, Gorana Mastilovića i Ane Mijanović, učestvuju i Marko Čabarkapa, Anita Petrović, Jovana Bigović, Marija Šoškić, Luka Barović, Milena Grozdanić, Milan Pajović, Mladen Nikčević i Dušan Kalezić. U kreiranju sajta učestvuje i još nekoliko njihovih kolega koji, prema riječima Mijanovića, zbog obaveza nijesu u mogućnosti da postanu sastavni dio organizacije, ali daju svoj doprinos u onoj mjeri koliko im obaveze dozvoljavaju.

„Sajt predstavlja tek početak nekih naših aktivnosti koje imamo u planu, a koje ćemo vremenom realizovati“, obećao je Mijanović.

Bonus video: