Nema carine za robu ispod 150 eura

Građani Crne Gore na internetu mogu kupovati i bez PayPal naloga, ali u tom slučaju moraju posjedovati bankovnu karticu
1396 pregleda 29 komentar(a)
internet kupovina, Foto: Shutterstock.com
internet kupovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.04.2017. 07:12h

Od uvođenja PayPal servisa u Crnu Goru 2014. godine, broj poštanskih pošiljki je znatno povećan u odnosu na prethodni period, kažu u Upravi carina, ne navodeći brojke, niti vrstu roba koju crnogorski građani najčešće kupuju putem interneta.

Građani Crne Gore na internetu mogu kupovati i bez PayPal naloga, ali u tom slučaju moraju posjedovati bankovnu karticu.

Prije bilo kakve kupovine onlajn, važno je znati da je kupovina najbezbjednija na provjerenim i ovlaštenim internet lokacijama. Zato svoju prvu internet trgovinu najradije obavite u prodavnicama u kojima su već kupovali vaši iskusniji prijatelji i članovi porodice.

Ako ne poznajete lično nekoga ko je kupovao onlajn, pročitajte šta drugi kažu o lokaciji na kojoj kupujete, ali i o proizvodu koji želite da kupite…

Provjerite da li stranica sadrži podatke o adresi i broj telefona dobavljača, uslove isporuke, te da li je moguća zamjena robe. Prilikom registracije naloga na stranici, ostavite samo najnužnije podatke, a preporuka je da plaćate karticom na kojoj imate ograničena sredstva - možda taman onoliko koliko ste voljni da potrošite tokom trgovine.

Prilikom kupovine onlajn važno je poznavati i lokalne propise - šta se i kako oporezuje, da li ste i u kojim situacijama dužni da platite carinu, da li postoje izuzeci, da li carinici mogu da vam nekad naplate, a nekad ne carinu za istu pošiljku…

Kada ne plaćate carinu

Carine ste oslobođeni, ako poručujete robu čija je vrijednost manja od 150 eura. Za robu čija vrijednost prelazi taj iznos, uvozne dažbine se naplaćuju u skladu sa carinskim propisima, kažu iz Uprave carina.

“Prilikom utvrđivanja vrijednosti robe u carinske svrhe, uračunavaju se troškovi prevoza i poštarine. Na tu vrijednost se obračunava carina po stopi propisanoj carinskom tarifom, koja ulazi u poresku osnovicu. Nakon toga se obračunava PDV, po stopi propisanoj Zakonom o PDV-u”, kazali su iz Uprave carina.

Platili ste robu i dostavu, šta sad

Kupili ste robu u vrijednosti do 150 eura, te dodatno platili dostavu u nekom iznosu. Ukoliko su ti troškovi iskazani posebno, nećete biti u obavezi da platite troškove prevoza i poštarine.

“Carinska vrijednost robe je njena transakcijska vrijednost, a to je stavarno plaćena cijena ili cijena koju treba platiti za robu”, objašnjavaju iz Uprave carina.

Roba oslobođena poreza i carine

Prema carinskim i poreskim propisima Crne Gore, plaćanja carine i poreza je oslobođena roba sadržana u manjim pošiljkama, te roba koja je upućena iz inostranstva fizičkim licima u Crnoj Gori.

"Pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode, da ih ta lica povremeno primaju iz inostranstva i da ukupna vrijednost pošiljke ne prelazi vrijednost od 150 eura”, navode iz Uprave carina, dodajući da se oslobođenje ne odnosi na alkoholna pića, duvan i duvanske proizvode, parfem i toaletne vode.

Plaćanja carine su oslobođene i pošiljke vrijednosti do 45 eura, koju fizička lica iz inostranstva besplatno šalju fizičkim licima u Crnoj Gori - ponovo pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode.

Carinska sloboda u procjeni

Carinici mogu ako posumnjaju da je roba koju kupac poručuje namijenjena u komercijalne svrhe, da obračunaju i naplate carinu i PDV, čak i kad njena vrijednost ne prelazi 150 eura.

Carinski službenici vode i računa da li su prilikom uvoza ispunjeni ne samo uslovi propisani carinskim, već i propisima koji regulišu uvoz pojedinih roba, pa je moguće da zabrane ili ograniče uvoz.

Tako kupcu fizičkom licu ne bi bilo dozvoljeno da uveze ljekove, jer ljekove, prema propisima, mogu da uvoze samo pravna lica, koja imaju neophodne dozvole nadležnih organa.

Bonus video: