Pažin nije zadovoljan, još jednom raspisao poziv

Ministar pravde, koji je i bio predlagač zakona, je predsjednik Komisije za polaganje pravosudnog ispita. Pet članova te Komisije je iz redova sudija koje bira Sudski savjet, a troje je tužilaca koje predlaže Tužilački
5 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2017. 14:22h

Ministar pravde Zoran Pažin raspisao je još jedan javni poziv za izbor dva člana Komisije za polaganje pravosudnog ispita, iako se na oglas već javio potreban broj kandidata.

Prema informacijama “Vijesti”, ministar nije bio zadovoljan kandidatima, pa je smatrao da mu Zakon o pripravnicima u sudovima i državnom tužilaštvu i pravosudnom ispitu ne zabranjuje da ponovo raspiše konkurs, iako prethodni nije poništio.

Ministar pravde, koji je i bio predlagač zakona, je predsjednik Komisije za polaganje pravosudnog ispita. Pet članova te Komisije je iz redova sudija koje bira Sudski savjet, a troje je tužilaca koje predlaže Tužilački. Uglednim pravnicima pripadaju dva mjesta, a na konkursu treba da se izaberu i njihovi zamjenici. I sudije i tužioci takođe imaju zamjenike.

Na konkurs Ministarstva za pravnike javili su se predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević, članica Tužilačkog savjeta i profesorica Univerziteta Mediteran Vesna Ratković, zastupnica države pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Valentina Pavličić, profesorica Pravnog fakulteta i poslanica SDP-a Draginja Vuksanović i sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić.

Na novom konkursu javili su se, prema informacijam “Vijesti”, sudije Vrhovnog suda. Pažin još nije zvao na razgovor kandidate ni koji su se prvi put javili.

Primjena zakona bila je odložena za tri mjeseca i počinje danas. On donosi restriktivnije uslove za polaganje pravosudnog ispita. Predsjednik i članovi Komisije imaju pravo na naknadu. Pravosudni ispit moraju da polažu budući sudije, tužioci, advokati, izvršitelji.

Bonus video: