Đurović: Vlada pokazuje svoje stvarne namjere i odnos koji ima prema NVO

Vlada namjerava da usmjeri za realizaciju projekata NVO u svim oblastima od javnog interesa 2,4 miliona eura
72 pregleda 3 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.04.2017. 11:29h

Izmjenama Zakona o nevladinim organizacijama (NVO) i Zakona o igrama na sreću Vlada je dodatno ugrozila djelovanje civilnog sektora u Crnoj Gori, poručili su iz "Koalicije NVO - Saradnjom do cilja", na čijem čelu je Goran Đurović.

Izmjenama zakona predviđeno je dodatno umanjenje sredstava za finansiranje projekata NVO, najmanje 0,3 odsto iz tekućeg budžeta.

Đurović smatra da je Vlada prilikom donošenja odluka ignorisala ključne zahtjeve NVO.

Tvrdi da ključni predlozi Koalicije NVO, koja okuplja više od 100 NVO iz Crne Gore, nijesu uvršteni u tekst Predloga zakona o NVO.

Vlada je u Predlogu zakona o NVO propisala da će se projekti od javnog interesa finansirati u iznosu od najmanje 0,2 odsto tekućeg godišnjeg budžeta, dok će za kofinansiranje projekata NVO podržanih iz EU fondova biti obezbijeđeno dodatnih 0,1 odsto tekućeg budžeta.

Ukupna sredstava koja Vlada namjerava da usmjeri na realizaciju projekata NVO u svim oblastima od javnog interesa bila bi 2,4 miliona eura.

"Izmjenama Zakona o igrama na sreću predviđeno je ukidanje fonda iz kojeg su se finansirali projekti NVO od javnog interesa. Vlada svojim odlukama u pogledu finansiranja projekata NVO pokazuje svoje stvarne namjere i odnos koji ima prema NVO“, saopštio je Đurović.

On je naveo da je Koalicija NVO tražila da se u Zakonu o NVO ustanovi rješenje po kojem će najmanje jedan odsto tekućeg godišnjeg budžeta biti usmjereno za finansiranje projekata i programa NVO kojima se doprinosi realizaciji javnih politika u oblastima od javnog interesa.

"Vlada svojim rješenjima u pogledu finansiranja projekata NVO pokazuje odnos prema problemima u društvu, ali i odnos prema NVO koje još uvijek smatra socijalnom kategorijom koja je trošak, a ne investicija u kvalitetniji život građana Crne Gore", kazao je Đurović.

On je pozvao Vladu da prekine sa hvalospjevima pred međunarodnim organizacijama o navodnoj dobroj saradnji sa NVO.

Bonus video: