Ćatović povezivala Kotor i Podgoricu

Doskorašnja lokalna vlast DPS-a u Kotoru nikada nije objasnila kako je bivša gradonačelnica nakon odlaska sa funkcije, nastavila da koristi luksuzni automobil „audi A6 3.0 TDI quattro“
238 pregleda 0 komentar(a)
Marija Ćatović, audi, Foto: Čitalac "Vijesti"
Marija Ćatović, audi, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 01.04.2017. 06:52h

Bivša gradonačelnica Kotora i članica Predsjedništva DPS-a Marija Maja Ćatović je dvije godine po isteku mandata koristila službeni “audi” za odlazak na sjednice Skupštine Crne Gore, kako bi unaprijedila saradnju lokalnog i državnog parlamenta. Tako proizlazi iz dokumenta u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji je u stvari odgovor na odborničko pitanje bivšeg odbornika Pozitivne Crne Gore.

Skupština Opštine Kotor je prošlog mjeseca prihvatila predlog gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate) da Opština proda j luksuzni službeni automobil „audi A6“ koji je prije nepune tri godine kupila tadašnja gradonačelnica.

„Bivša predsjednica Opštine Kotor.... Marija Ćatović, saglasno pravima i dužnostima poslanika Skupštine Crne Gore sa područja Opštine Kotor, a koja su načelno utvrđena odredbama Ustava, shodno Uredbi o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, na osnovu odredaba Poslovnika SO Kotor i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ima pravo kao i ostali poslanici SO Kotor, da u svrhu prisustvovanja sjednicama Skupštine CG i radnim tijelima Skupštine, a u interesu podnošenja amandmana na predloge zakona i zastupanja interesa jedinica lokalne samouprave u radnim tijelima Skupštine CG, radnim tijelima Vlade CG i nadležnim ministarstvima, koristi službeni prevoz Opštine Kotor,“ navodi se u dokumentu koji je potpisao bivši gradonačelnik iz DPS-a Aleksnadar Stjepčević.

Doskorašnja lokalna vlast DPS-a u Kotoru nikada nije objasnila kako je bivša gradonačelnica nakon odlaska sa funkcije, nastavila da koristi luksuzni automobil „audi A6 3.0 TDI quattro“.

Demokrate i Demokratska partija socijalista juče su razmijenili optužbe, čiji je bio povod odluka novog gradonačelnika da proda “audi” .

DPS je optužio “mlade politikante iz Demokrata da se nijesu se mogli suzdržati da ne pokažu kako su smislili mjere štednje”."Oni će prodati skupi 'audi', i novac podijeliti, kako kažu, „sirotinji“. Istovremeno, u Skupštini su donijeli odluku o povećanju nadoknade odbornicima”, poručio je DPS.

Demokrate su zatim saopštile da su naknade odbornicima podignute sa 150 eura na 200 eura. “Novac za ovo povećanje ćemo obezbijediti samo uštedama na telefonima koje ste plaćali bivšim zaposlenima, mrtvim licima i na potrošnji goriva i zloupotrebi službenih vozila. Istim budžetom smo povećali davanja za sport, za kulturu, za NVO sektor. Sjetite se kakvu ste pravnu akrobatiku izvodili kada ste iz kabineta predsjednika odgovarali da gospođa Ćatović koristi 'audi' na osnovu prava iz Ustava Crne Gore,” poručile su Demokrate Alekse Bečića.

Mariji Ćatović je mandat gradonačelnice Kotora istekao 17.novembra 2014. godine, nakon čega je izabrana za poslanicu DPS-a. Iz Morinja gdje živi, ona je skoro svakodnevno na posao mjesecima išla novim opštinskim “audijem“ vrijednim oko 53 hiljade eura, a koga je neposredno prije toga kao gradonačelnica kupila za Opštinu. Prvih mjeseci svog manadata njen nasljednik Stjepčević vozio se starim opštinskim „audijem“.

U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, Stijepčević je konstatovao da „poslanici uglavnom koriste sopstveni prevoz“.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, odvozeći i dovozeći Ćatovićku iz Podgorice luksuzni „audi“ je prešao veći dio od ukupno pređenih oko 300.000 kilometara. „Majin audi“ procijenjen je na 28.700 eura, a novcem od njegove prodaje Jokićeva administracija će kako je obećano, pomoći socijalne slučajeve u gradu.

Obrazloženje nema veze sa dokumentima koja se citiraju

Ni u jednom od dokumenata na koja se pozvao Stjepčević nema uporišta odluci da se službeni automobil predsjednika Opštine Kotor da na upotrebu osobi koja nije funkcioner lokalne uprave. U članu 140 Statuta Opštine Kotor posvećenom „parlamentarnoj saradnji“, piše da „Skupština i njena radna tijela sarađuju sa Skupštinom CG i skupštinama jedinica lokalne samouprave i njihovim radnim tijelima, razmjenom informacija, dokumentacije i drugih materijala, međusobnim posjetama predstavnika Skupštine i njihovih radnih tijela i putem drugih oblika međusobne saradnje”.

Ali Ćatovićka u vrijeme kad je kao poslanica Skupštine CG koristila opštinski “audi”, sa lokalnim parlamentom i njegovim radnim tijelima nije imala nikakve dodirne tačke.

Bonus video: