Javašluk platili 6,6 miliona eura

Nekoliko stotina studenata godinama u zgradi pohađa nastavu, a u njoj su i prostorije gradske biblioteke i kancelarije nekoliko kompanija
54 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.04.2017. 06:26h

Zgrada budvanske Akademije znanja koštala je građane 6,6 miliona eura, a još nema upotrebnu dozvolu iako je useljena prije skoro osam godina.

To tvrdi gradonačelnik Budve Dragan Krapović pa, po svemu sudeći, nije okončan poslovni aranžman Opštine i podgoričke kompanije Cijevna komerc koja je gradila zgradu, jer Akademija nije prošla tehnički pregled.

Nekoliko stotina studenata godinama u zgradi pohađa nastavu, a u njoj su i prostorije gradske biblioteke i kancelarije nekoliko kompanija.

Krapović je objelodanio da postoje dva ugovora sa Cijevnom komerc: “Jedan na 2,8 miliona za izgradnju i drugi ugovor o oporemanju od 3,8 miliona eura. Ni jedan ni drugi ugovor nemaju okončanu situaciju od strane nadzorne službe. Tehnički prije je pokušan dva puta, 2010. i 2013. godine, ali su izvještaji bili negativni. Bez upotrebne dozvole ne možemo da govirimo ni o kakvoj budućnosti zgrade i preudzeća koje njome upravlja“.

Krapović je ocijenio da se sve namjerno radilo i da je riječ o javašluku:

“Bila je namjera da se zgrada dovede do stanja neupotrebljivosti, pa onda, kako je inače bila praksa DPS vlasti, ustupi unaprijed poznatom 'investitoru'”.

On je naglasio da istoimena firma koja gazduje Akademijom znanja nije rentabilna.

“Odlučili smo da presilimo nekoliko opštinskih službi u ovu zgradu, kako za njih ne bi plaćali zakupe u zgradama u kojima se nalaze, već taj novac usmjerili Akademiji znanja da bi preduzeće učinili rentabilnim. Zgrada nosi nesretni naziv, jer tu nema ni 'a' od Akademije, ni 'z' od znanja, barem do sada nije bilo. Ne pričam o fakultetima, već o preduzeću”.

Blokiraće račun DPS-a ako ne plate 11.000 eura

Novi Upravni odbor Akademije znanja uputio je opomenu DPS-u da izmiri dugovanje od 11.000 eura, koliko potražuju od nekadašnje vladajuće partije na ime korišćenja kacelarija i amfiteatara u izbornoj kampanji. Upozorili su da će blokirati račun DPS-a ako ne izmire dug.

Kao primjer zbog čega je preduzeće Akademija znanja “u teškoj situciji, gdje radnici mjesecima nijesu primali zarade”, Krapović je naveo i ranije zaključene ugovore: “Umjesto portira, imali su službu obezbjeđenja. Angažovali su privatnu firmu za obezbjeđenje, koja je bila u vlasništvu ličnog obezbjeđenja Svetozara Marovića”.

Bonus video: