Bivši novinari Informera CG: Uskoković nam duguje više desetina hiljada eura

Oni su kazali da ih je direktor srbijanskog “Informera”, čiji su, još uvijek dio stranog društva u Crnoj Gori, Damir Dragić, uvjeravao da će sve obaveze prema njima ispuniti i "da je za sve odgovaran upravo Uskoković"
163 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2017. 09:39h

Bivši novinari Informera Crna Gora kazali su da bivši urednik ovog lista Novak Uskoković ima više desetina hljada eura neizmirenih dugovanja po više osnova i prema više povjerilaca.

Kako su kazali u pitanju su neisplaćene zarade radnicima (koji su formalno još u radnom odnosu), otpremnine, porezi i doprinosi na zarade i drugo

Na ovaj potez su se odlučili kao građani kojima je stalo da "crnogorska javnost sazna pravu istinu o tome šta se dešava od prestanka štampanja naših novina, ali i istinu o protivzakonitom radu i postupanju Novaka Uskokovića."

"Bivši direktor i glavni i odgovorni urednik lista Informer Crna Gora, Novak Uskoković, pored duga zbog kog je uhapšen, ima više desetina hljada eura neizmirenih dugovanja po više osnova i prema više povjerilaca. U pitanju su neisplaćene zarade radnicima (koji su formalno još u radnom odnosu), otpremnine, porezi i doprinosi na zarade i drugo. Sve navedeno može se jednostavnom procedurom provjeriti kod nadležnih državnih organa. U Centralnom registru privrednih subjekata Novak Uskoković i ovlašćena lica pokušali su više puta da, bez ijedne potvrde izmirenih dugovanja prema državi i radnicima, izvrše likvidaciju dijela stranog pravnog lica D.O.O. Insajder tim Srbija, u okviru kojeg je Informer Crna Gora poslovao. Na ovaj način svjesno su pokušali da krše zakone države Crne Gore", navodi se u saopštenju nvoinara koje je poslato sa maila advokatsko-ortačkog društva Anđelić Dragović.

U saopštenju se navodi da od februara ove godine, Uskoković nije telefonski dostupan ni pravnom zastupniku zaposlenih.

"I pored toga što nam je formalno stigao raskid ugovora o radu, još nijesmo odjavljeni iz evidencije Poreske uprave, a nijesu nam vraćene ni radne knjižice, koje je Uskoković, protivno zakonu, zadržao. Jednom od nas nije čak ni uručeno Rješenje o otkazu, iako radnik ima validan ugovor o radu potpisan sa poslodavcem D.O.O. Insajder tim. Uskoković do sada nije objasnio kako i zbog čega je nastao ovaj “izolovan slučaj” i šta se zapravo krije iza ove priče. Uzevši u obzir da ova situacija traje od 31. decembra, te da smo kao radnici o prestanku rada obaviješteni nekoliko dana pred Novu godinu, ne treba pominjati koliko je za nas ovo mukotrpan period koji, osim teške finansijske situacije u koju smo zapali, provodimo u neizvjesnosti i strepnji da li i kada će nam biti izmirena potraživanja", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da ih je direktor srbijanskog “Informera”, čiji su, još uvijek dio stranog društva u Crnoj Gori, Damir Dragić, uvjeravao da će sve obaveze prema njima ispuniti i "da je za sve odgovaran upravo Uskoković."

"Tako je Dragić uputio našeg advokata na pregovore sa Novakom Uskokovićem. Damir Dragić je tvrdio da će sve biti riješeno i da će lično on krivično goniti Uskokovića, ukoliko se utvrdi da je bilo malverzacija u radu. Stoga, pozivamo nadležne inspekcije, ali i policiju i tužilaštvo da provjere sve poslovne knjige i prateću dokumentaciju naše medijske kuće i postupanje odgovornih lica. Vjerujemo, kao medijski radnici, da će cijelu javnost zanimati naša priča, ali i da će se sve dovesti na čistac do samog kraja", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: