Tivćani učestvovali na skupu u Dubrovniku

Među prisutnima na konferenciji u Dubrovniku koja je okupila vipe od 400 učesnika, bili su i predstavnici UNDP-a, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva ekonomije, Ministarstva saobraćaja i pomosrtva Crne Gore i predstavnici grada Podgorice i opština Herceg Novi i Cetinje
3 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2017. 09:01h

Četvrta po redu evropska Konferencija planova održive urbane mobilnosti održana je u protekla dva dana u Dubrovniku, a ispred Opštine Tivat prisustvovala joj je sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Tatjana Jelić.

Među prisutnima na konferenciji u Dubrovniku koja je okupila vipe od 400 učesnika, bili su i predstavnici UNDP-a, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva ekonomije, Ministarstva saobraćaja i pomosrtva Crne Gore i predstavnici grada Podgorice i opština Herceg Novi i Cetinje.

Na skupu su prezentovana značajna dostignuća i iskustva na polju realizacije Planova održive mobilnosti, u smislu integralnog planiranja, kroz prestavljanje niza projekata uspješno realizovanih širom Evrope. Učesnici su razmatrali niz mjera koje proizilaze iz planova održive mobilnosti, među kojima i parking menadžment kao alat za održivo urbano planiranje. Poseban akcenat dat je na harmonizaciji održivih planova mobilnosti sa energetskim planovima sa ciljem stvaranja tzv. „pametnih gradova“, sopšteno je danas iz Opštine Tivat.

Na konferenciji u Dubrovniku su između ostalih, govorili i zvaničnici Evropske Komisije iz oblasti saobraćaja, zaštite životne sredine i planiranja kao i stručnjaci sa više renomiranih evropskih Univerziteta i predstavnici gradova i organizacija koji podstiču implementiranje mjera održive mobilnosti. Pored ostaloga, zakljuleno je da gradske uprave traba da integralno planiraju razvij sa akcentom na javne prostore u smislu poboljšanja uslova transporta kroz favorizaciju električnih vozila, biciklizma i pješačenja, a sve sa konačnim ciljem unapređenja zdravlja stanovništva.

Galerija

Bonus video: