Da sačuva kasu države

Prema podacima Državne revizorske institucije od 2012. do 2015. godine, iz budžeta je isplaćeno 33 miliona eura za troškove suđenja u sporovima u kojima je država izgubila
80 pregleda 0 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Luka Zeković
Darko Radunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.03.2017. 18:26h

Neefikasna zaštita države imovine i ogromni sudski troškovi, razlog su što je Vlada odlučila da mijenja način rada Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države.

Umjesto pri Ministarstvu finansija, kancelarija Zaštitnika biće od jeseni najvjerovatnije samostalan državni organ. Ona će biti pri pravosuđu ili će ostati u okviru države uprave, piše u analizi Ministarstva finansija, koju je prošlog mjeseca usvojila Vlada.

Iz MF-a, na čijem je čelu Darko Radunović, je “Vijestima” saopšteno da izmjene zakona treba završiti do kraja avgusta i dostaviti Vladi. “Intencija je da Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa bude samostalan organ uprave,” piše u odgovoru. U Vladinom dokumentu se podsjeća da su raniji zakonski zastupnici države, Državno tužilaštvo i Javno pravobranilaštvo, bili tako pozicionirani. Oni međutim ne objašnjavaju zbog čega je onda zakon mijenjan, pa taj posao više na radi Tužilaštvo.

U dokumentu se navodi da su krajem prošle godine imali oko 15000 parničnih predmeta: “Najveći broj pokrenutih parničnih predmeta, u kojima zastupnik zastupa državu i njene organe su tužbe službenika MUP-a, Ministarstva odbrane i ZIKS-a za neisplaćene naknade iz radnog odnosa.”

Prema podacima Državne revizorske institucije od 2012. do 2015. godine, iz budžeta je isplaćeno 33 miliona eura za troškove suđenja u sporovima u kojima je država izgubila.

Bošković: Neki advokati neetički, sebi pribavili korist

Ministar odbrane Predrag Bošković izrazio je sumnju da su pojedini advokati postupali neetički i sebi pribavili veliku korist, zastupajući tužbe zaposlenih u MO protiv države. On je u odgovoru na poslaničko pitanje naveo da je oko sedam miliona otišlo na sudske troškove, koji su višestruko veći od iznosa tužbi za regres, prekovremeni, topli obrok.

Bošković je prenio da je dio službenika htio da povuče tužbe, ali da su im advokati zaprijetili da će oni u tom slučaju morati da plate sudske troškove jer su već pokrenuli parnice. “Dio službenika kaže da nikada nijesu ovlastili advokata, a u evidenciji piše da je i više puta u njihovo ime vođena parnica”, rekao je ministar.

Bonus video: