Stevović: Nisam bila u konfliktu interesa

"Utisak je da se netačnim i neprovjerenim konstrukcijama da sam „bila u konfliktu interesa“ željelo udariti na moj profesionalni i lični integritet, i doći do nekih senzacionalnih "otkrića", ali, ovdje tome nema mjesta"
95 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.03.2017. 16:54h

Donedavna predsjednica Etičke komisije za lokalne službenike i namještenike Opštine Tivat mr Željka Stevović odbacila je tvrdnje OO Demokrata Tivta da je, dok je vršila tu funkciju, bila u konfliktu interesa.

Reagujući na stavove Demokrata u tekstu "Arsić: Tako rade pažljivo birani kadrovi DPS-a”, Stevović je saopštila da su "te informacije potpuno neistinite i iznešene u cilju zablude javnosti, a mimo svakog elementarnog ljudskog integriteta i poštovanja etike".

"Utisak je da se netačnim i neprovjerenim konstrukcijama da sam „bila u konfliktu interesa“ željelo udariti na moj profesionalni i lični integritet, i doći do nekih senzacionalnih "otkrića", ali, ovdje tome nema mjesta. Jasno i sa dokazima navodim, da nisam bila u konfliktu interesa tokom obavljanja funkcije predsjednice Etičke komisije za lokalne službenike i namještenike u opštini Tivat. Tačan je podatak da sam obavljala funkcije člana UO u JU Centar za socijalni rad u Herceg Novom i u JU Centar za socijalni rad u Podgorici, pa sam povodom mog predlaganja, a prije imenovanja na mjesto predsjednice Etičke komisije, dopisom tražila mišljenje Agenciji za sprječavanje korupcije 12. avgusta 2016. godine, da li sam zbog navedenog u konfliktu interesa, a takođe sam predočila da sam zaposlena u Centru za socijalni rad Područna jedinica Tivat kao rukovoditeljka i stručna radnica. Agencija je, u skladu sa Zakonom o spriječavanju korupcije, donijela Mišljenje od 17.avgusta 2016.g, u kojem je konstatovala da ne mogu biti imenovana za članicu Etičke komisije za lokalne službenike i namještenike u Opštini Tivat dok ne podnesem ostavku na jednu od dvije navedene funkcije koje obavljam u ova dva upravna odbora. U skladu sa tim, podnijela sam ostavku na mjesto članice UO u JU Centar za socijalni rad Podgorici u oktobru 2016.g., dostavila ostavku Skupštinskoj službi Opštine Tivat, a kasnije, u decembru 2016.g., imenovana za predsjednicu Etičke komisije za lokalne službenike i namješenike u Opštini Tivat, nakon što je utvrđeno da ispunjavam sve tražene uslove", navodi se u reagovanju Stevovićeve.

Ona je kao "malicioznu formulaciju" negirala i tvrdnje Demokrata da je zahtijevala naknadu za poslove koje je obavljala u komisiji.

"Članovi Etičke komisije i predsjednica imaju pravo na nadoknadu ukoliko za to ne postoji smetnja. Međutim, u Skupštinskoj službi Opštine Tivat su naveli da nemam pravo na istu u skladu sa važećim zakonom i uputili da, kao javna funkcionerka, mišljenje tražim i Agenciji za antikorupciju. Slijedi da istu nisam "zahtijevala" već sam se, kako mi je i sugerisano, obratila zahtjevom za mišljenje Agenciji za antikorupciju da li ja, s obzirom na funkciju članice UO u Centru za socijalni rad Herceg Novom za koju ne ostvarujem prihod, imam pravo na naknadu po osnovu članstva u Etičkoj komisiji. Tako sam od Agencije za antikorupciju dobila mišljenje da shodno odredbama Zakona o sprječavanju korupcije, ne mogu kao predsjednica Etičke komisije za lokalne službenike i namještenike, ostvariti prihod ili drugu naknadu. Iz toga, slijedi da sam ovu funkciju obavljala bez ikakve finansijske koristi i nadoknade", navela je Stevović odbacujući tvrdnje Demokrata kao "polovične i tendeciozne".

Ona kaže da u Agenciji za antikorupciju "nisu mogli navesti da sam u konfliktu interesa, s obzirom da sam postupila po njihovom mišljenju i dala ostavku na jednu od funkcija i tek nakon toga imenovana za predsjednicu Etičke komisije u decembru mjesecu, a Agenciju o promjeni funkcija dopisom obavijestila".

"Poslije svega vjerujem da su informacije dobijene od Agencije za antikorupciju svjesno i namjerno iskonstruisane, s obzirom da se sve što sam ovdje navela moglo veoma lako provjeriti, da je postojala volja i želja da se o ovoj temi piše na objektivan i nesenzacionalistički način. Nažalost, očigledno to nije bila motivacija, već se imalo za cilj iznošenjenje "senzacija", potpuno neosnovanih, koje mogu narušiti ugled a u čemu tek nema etike ni morala, što ovim putem osuđujem", navela je Stevović podsjećajući da je ostavku na mjesto predsjednice komisije prošle sedmice podnijela "iz ličnih razloga, zbog kojih ovu funkciju u daljem period ne mogu obavljati u kontinuitetu".

Ona je zatražila i javno izvinjenje od OO Demokrata Tivta zbog "pokušaja da se naruši moj ugled".

Bonus video: