Đačka kuhinja mijenja jelovnik, ali cijene ostaju iste

Od septembra novi recepti u đačkoj kuhinji. Trenutno se u njoj proizvodi 6.000 obroka, cijena obroka ostaje 12 eura
4 komentar(a)
đačka kuhinja otvaranje, Foto: Gov.me
đačka kuhinja otvaranje, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.03.2017. 16:25h

Škola za srednje i više stručno obrazovanje "Sergije Stanić" će, shodno ugovoru o poslovnoj saradnji sa Institutom za javno zdravlje, izmijeniti jelovnik i izraditi nove recepture za obroke iz đačke kuhinje.

Iz škole je saopšteno da će navedene izmjene biti realizovane od septembra 2017. godine.

"Trenutno se u đačkoj kuhinji proizvodi 6.000 obroka. U poslastičarsko- pekarskoj radionici praktičnu nastavu obavljaju učenici tokom cijele nastavne godine, a najmanji broj učenika po danu je tri", saopšteno je iz škole.

Cijena obroka je, kako je saopšteno, 12 eura, a roditelji za svako drugo, treće i sljedeće dijete koje pohađa vaspitno-obrazovnu ustanovu obrok plaćaju u pola cijene, odnosno šest eura.

"Svi proizvodi se proizvode, pakuju i transportuju na bezbjedan način u skladu sa HACCP standardima. Obezbjeđivanje đačke užine na ovaj način pozitivno utiče na bezbjednost djece koja ne moraju da napuštaju prostorije i dvorište obrazovno-vaspitne ustanove kako bi kupili užinu“, saopšteno je iz škole.

Škola "Sergije Stanić" je sa distribucijom hrane iz đačke kuhinje krenula početkom tekuće školske godine.

U novembru prošle godine, u medijima je prenijeto da je iz Ministarstva prosvjete saopšteno da se iz đačke kuhinje dnevno distribuira više od 10.000 obroka. Krajem polugođa u školama je sprovedena anketa, koja je trebalo da pokaže u kojoj su mjeri djeca i roditelji zadovoljni dobijenom hranom.

Međutim, na pitanje o rezultatima ankete "Vijesti", za sada, od Ministarstva prosvjete, nisu dobile odgovor. Prema aktuelnom jelovniku, osnovci su, između ostalog, za užinu dobijali slane i slatke lepinje, kroasane, krofne, štrudle, sendviče, kao i slane i slatke štapiće.

Na ustanovljeni jelovnik primjedbe su imali predstavnici pojedinih NVO, koji su se pitali da li se mogao sastaviti "zdraviji jelovnik".

Bonus video: